'En iyiler listesi'ne girince yine tartışma alevlendi... Simit ve lavaş aslında kime ait

Hamur işi ve türleri dünyanın neresine giderseniz gidin sofraların vazgeçilmezidir. CNN Travel da bazı kültürlerde "ekmek" olarak nitelendirilen "Dünyanın en iyi 50 hamur işi" lezzetini seçti. Listede Türkiye'den simit, Ermenistan'dan lavaş var. Yunanistan'da yaşayan ve haberi gören gazeteci arkadaşım aradı ve dedi ki: "Hayırdır! Baklavadan sonra simidimize de mi göz diktiniz!" Onu kapadım bu kez de Adana'dan ciğerci Mehmet abimiz aradı: "E bizim lavaşa Ermenistan lezzedi demişler, bir şey yaz da demesinler." Osmanlı'nın hayli geniş bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi ve akabinde yaşanan savaşlar, göçler, değişen sınırlar "Bu yemek kime ait" tartışmalarını da beraberinde getiriyor sıklıkla. Bu tartışmalara şimdi simit ve lavaş da eklendi. Simit Yunanistan, lavaş da Ermenistan'ın mı yoksa ikisi de Türklerin mi

SİMİDİN KÖKENİ ANTİK YUNAN'A DAYANIYOR

Georgio Dimitriadis, Yunan asıllı gazeteci arkadaşım. CNN Travel'in "Dünyanın en iyi 50 hamur işi" başlıklı makalesini görünce beni aradı, diyor ki: "Tartışmayı noktalayayım. Simit bizimdir! (Gülüyor.) Şaka bir yana ortak bir coğrafyanın kültürü olduğunu düşünüyorum. Biz Koulouri diyoruz ama Simiti olarak da biliniyor. Özellikle Selanik'te meşhur. Tıpkı İstanbul gibi her köşe başında bir stant var ve sabahları her yaştan insanı, trafikte ya da deniz kenarında bir elinde frappe diğer elinde Koulouri ile görebilirsin. Bu, klasik bir görüntüdür ve bizim kültürün de büyük bir parçasıdır."

Georgio Dimitriadis

SAHİP ÇIKMAK ÖNEMLİ

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Peki nereden çıktı bu sizin mi bizim mi tartışması Cevabı şu: "Bazı Yunan tarihçilere göre simidin kökeni Antik Yunan'da kölelere servis edilen, bir tür yuvarlak ekmek olarak da bilinen 'kollyra'ya uzanıyor. Bizans İmparatorluğu döneminde ise sokak satıcıları tarafından işçi, tüccar, göçmen, yabancı askerlere satılmaya başlanıyor. 16. yüzyıl ortalarında Konstantinopolis'te (İstanbul) simit yapan ve satan 70'in üzerinde fırın olduğu da belgelenmiş. Tabii burada bence önemli olan bulmak kadar bu kültürün yaşatılması-
nı da sağlamak. Bu değerlere sahip çıkmak önemli."

SİMİT TÜRKİYE'NİN LEZZETİDİR AMA DİKKAT TADI KAÇMASIN

Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Savaş Delibaş ise "Yunanistan'da simit kültürü diye bir şey yoktur. Simide benzer bir şey var, adına da simit diyorlar ama onlarınki görünüş olarak daha ince ve daha geniş bir halka. Tat olarak, pişirme yöntemi ve susam kalitesi olarak bizimkinden tamamen farklı. Bir ürüne sahip çıkmazsanız illa birileri gelir sahip çıkar. Demek bu değerimize iyi sahip çıkmışız ki CNN Travel de bunu görmüş. Simit, Türkiye lezzetidir" diyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Savaş Delibaş

SEYAHATNAMEDE YER ALIYOR

Peki, bizdeki tarihçesi ne simidin Yanıtı şu: "Tarihi kaynakçalar geçmişinin 14. yüzyıla dayandığı ve Arnavutluk- Yunanistan sınırlarında 'Epir' bölgesinde toplum arasında tüketildiğini gösteriyor ancak bugün bildiğimiz beyaz ve farklı pişirilen simit halini alması, bir kültür olması ve Balkanlar'a gelmesi Osmanlı dönemine dayanıyor. 1593 Üsküdar Şeriye Sicilinde has undan yapılmış, halka biçiminde bir çeşit ekmek 'simid-i halka' olarak geçiyor. Padişah 2. Süleyman döneminde mutfak defterine 'çörek ve ekmeğin yanı sıra günde 30 simit tahsis edile' yazılı. Ramazan ayında yolda saf tutan askerlere de simit hediye edilirmiş. Yani 'padişah hediyesi' olabilecek kadar çok değer veriliyor simide. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de var. Hatta 'araba tekerleği kadar' diyor Çelebi."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı