Ünlü şarkıcı Safiye Soyman'ın 47 yaşındaki oğlu Harun Akaröz geçtiğimiz gün solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti.
Soyman hayranları ve onu yakından takip edenler belki biliyorlardır ama bilmeyenler için söyleyeyim Akaröz doğuştan engelli değildi, 24 yıldır MS (Multiple Skleroz) hastasıydı.
MS, Akaröz'ün vefatı ile ilk kez duyduğum bir hastalık değil maalesef yakın bir arkadaşım da 25 yıldır MS'le mücadele ediyor. Bildiğim kadarı ile şarkıcı Nükhet Duru da 17 yaşında MS atağı yaşayan isimlerden.
Keza Serdar Ortaç da uzun süredir bu hastalıkla mücadele ediyor. Dünyada 3 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 70 bin MS hastası var. Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen kronik bir hastalık MS.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıPeki neden 20'li yaşlarda ortaya çıkıyor Kimler risk altında Tedavisi mümkün mü Bakalım...
GENÇLİK HASTALIĞI
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi, nörolog, Prof. Dr. Derya Uludüz, Multiple Skleroz, kısaca MS'in sinir hücrelerinin etrafını çevreleyen ve miyelin kılıfı denen yapının hasarlanması sonucu ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Toplumda genellikle kas hastalığı olarak bilinir ama değil. Bu, sinir sisteminde beyni ve omuriliği değişik yerlerinden tutabilen ve bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu ortaya çıkan özellikle de 20-40 yaş arasında genç bireyleri, yaşamlarının en önemli verimli döneminde yakalayabilen bir hastalık. Yani bir nevi gençlik hastalığı."
ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÖNEMLİ
O zaman merhum Akaröz'ün de arkadaşım Nur Üzümcü'nün de hemen hemen aynı zamanlarda, 20'li yaşlarının başında bu hastalığa yakalanmış olması tesadüf değil. "Evet, kesinlikle. Ki genç kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla. Genetik de değil" diyor. Peki, çevresel faktörler ne kadar etkili Yanıtı şu: "Kesin konuşmak mümkün değil ancak stres ve MS ilişkisi konusunda pek çok çalışma ve uzman görüşü var, bu nedenle stres ile başa çıkmak son derece önemli. Ayrıca Epstein-Barr virüsü gibi bazı enfeksiyonlar, sigara dumanına maruz kalmak, D vitamini eksikliği, ergenlikte salgılanan hormonlar ve obezitenin MS ile ilişkili olabileceğini gösteren kanıtlar fazlaca. Yine yenice yapılan çalışmalar bağırsak florasındaki bazı anormalliklerin de MS'e sebebiyet verebileceğini söylüyor."
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıBU BELİRTİLER VARSA DİKKAT
Bu hastalığın başlangıcının ataklarla olduğunun ve gidişatının da kişiden kişiye ve tanıya göre farklılık gösterebileceğinin altını özellikle çizen Prof. Dr. Uludüz, "Panik olmaya gerek yok ancak 20- 40 yaşları arasında iseniz ve el, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, kuvvetsizlik, vücutta bir halsizlik, bitkinlik hali, baş ağrısı, sıcaklama varsa, yürümede zorluk ve dahası ayakların birbirine dolanması şeklinde dengesizlik yaşıyorsanız, görme kaybı ya da çift görme, bulanık görme gibi bir sorun varsa, ayrıca yüzde uyuşma, yutkunmada zorluk ve idrar bağırsak sorunları baş gösterdiyse bir nöroloji uzmanı ile görüşmekte fayda var. Tanıya götüren en yararlı inceleme ise Beyin Manyetik Rezonans (MR) ile bel suyu incelemesidir" uyarısında bulunuyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıHÜRRİYET'TEKİ HABER HAYATIMI KURTARDI
25 yıldır MS'in "tekrarlayan ve düzelen" yani en sık görünen tipi ile mücadele eden arkadaşım Nur Üzümcü'yü de aradım elbette. Bundan 25 yıl önce tanı konulurken yanındaydım ve dün gibi hatırlarım o zamanlar doktorlar da bile bir MS farkındalığı yoktu. "Dolayısıyla" diyor Üzümcü, "Benim de aklıma ilk gelen ölecek miyim sorusu oldu." Bırakayım da o anlatsın: "25 yılın sonunda işte hala buradayım. Günümüzde çok şükür bu hastalığı kontrol altında tutabilecek yeni ilaçlar var. İmkanlar daha geniş. Dolayısıyla bu hastalığa yeni yakalananlar için gelecek daha parlak."