COVID aşıları ile Amerikan aşırı sağının, sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yaydığı, "Aşıların içinde çip var" ve "DNA'mız ile oynayacaklar" gibi ipe sapa gelmeyen, biliminsanları tarafından defalarca çürütülen komplo teorileri, Niğde'de genç bir doktoru az daha canından ediyordu.
Niğde Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisi'nde görevli Uzman Dr. Burak Yürük, 7-8 ay önce beyin ameliyatını yaptığı 62 yaşındaki hastası tarafından defalarca bıçaklandı. Adliyeye sevk edilen zanlının ifadesi ise pes dedirtti. Zanlı, beynine doktor tarafından çipli yapay zekâ yerleştirildiğini iddia etti. Doktorun durumu iyi, zanlı tutuklandı. Peki ama aşı karşıtlığı ile hızla yayılan çip gibi Amerikanvari komplo teorilerinin, Anadolu'nun bir şehrinde, doktor bıçaklamaya kadar vardığı nokta sizce de hayli düşündürücü değil mi
MESLEĞİMİZİ YAPMAK HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR
Hastasının 4 yerinden bıçakladığı 34 yaşındaki Dr. Burak Yürük, uğradığı şiddeti yazılı bir açıklamaylaanlattı: "Ameliyat sonrası, belirli aralıklarla kontrole geliyordu. Sonradan duyduğum kadarı ile madde kullanımı, evden kaçma öyküsü de olan bir hasta. Olay günü, odamda tek başıma hasta sonuçlarına bakıyordum. Bir anda geldi, 'Bu işler boş işler, emanetimi geri ver' dedi ve saldırdı. Beni takip ettiğini düşünüyorum. İfadesinde ise 'Bana çip yerleştirdi, yapay zekâyla beni kontrol ediyor' gibi şeyler demiş. Beyin tümörü ameliyatını çip takmayla bağdaştırmış ve bunu yapay zekâyla ilişkilendirmiş. Biz, şifa dağıtmak için buradayız. Doktor olarak tek amacım, hastalarımı iyileştirmek. Ancak bu tür olaylar yaşanınca, mesleğimizi icra etmek daha da zor hale geliyor. Sağlık çalışanları, gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışıyor. Bize yönelik her türlü şiddet, sadece bireysel değil toplumsal bir sorundur. 'Sağlıkta Şiddete Hayır!' diyerek, bu sorunla mücadelede herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor."
Haberin DevamıBİLİM KARŞITLIĞI ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) yeni başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, sosyal medya ile yalan ve yanlış bilgilerin hızla yayıldığı konusunda benimle aynı fikirde: "Bu durum sadece halk sağlığına zarar vermekten öteye geçti. Canımıza kastedildiği bir noktaya evirildi" diyor. Peki ne yapmalı soruma ise yanıtı şu: "Sağlık otoriteleri dezenformasyonla aktif şekilde mücadele etmeli. Bakanlık, bilimsel verilere güvenilmesi gerektiği ve ortaya atılan komplo teorilerinin hiçbir gerçekliğinin olmadığını en güvenilir ağızlardan halka duyurmalı. Bu konuda yazılı- görsel kamu spotları, eğitim- bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı. Ama her şeyden önce bakanlık bilime kendi sahipçıkmalı. Çünkü bilim karşıtlığı da sigara gibi, obezite gibi önemli bir halk sağlığı sorunudur."
Haberin DevamıYASA TBMM'DE BEKLİYOR
Sağlık Bakanlığı'nın son olarak 2021'de açıkladığı, "Beyaz Kod" bildirim sayısı 29 bin 826'ydı. Şiddetin önlenmesine yönelik düzenleme ise 5 yıl önce, nisan ayında TBMM'den geçerek yasalaştı, cezalar arttırıldı. Ancak sağlıkta şiddet artarak devam etmekte. Neden Diyor ki: "Evet, bazı düzenlemeler yapıldı, ağır yaptırımlar da getirildi. Ancak uygulamada ciddi sorunlar var. TTB'nin şu an Meclis'te bekleyen kapsamlı bir yasa teklifi var, öncelikle onun çıkmasını istiyoruz. 'Cezasızlık' algısı kırılmalı. Ancak bu sorunun sadece yasa ile çözüleceğine de inanmıyoruz. Otorite, hekimlere ve sağlık çalışanlarına sahip çıkmalı, toplum için ne kadar değerli olduklarını anlatmalı. Ayrıca '5 dakikaya bir randevu' verilmesi de hasta ile doktorları karşı karşıya getirmekte."
Haberin Devamı5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ
"5 dakikada hastanın derdini dinlemeniz, tetkik yapıp, teşhis koymanız bekleniyor. Kısa muayene süreleri sebebiyle,