Qou Vadis BRICS BRICS Nereye

Geçen hafta Tataristan Kazan'da gerçekleştirilen 'ezber bozan' zirveden sonra daha başka bir başlık atılamazdı zirveyi kaleme alacağımız yazıya. Çünkü öyle böyle değildi zirvede verilen fotoğraflar; hangisinden başlasak ki. Hadi yürüyelim adım adım.

Önce tabii ki geçen yazımızın alt başlığında da değindiğimiz 'eş zamanlılık'tan söz etmesek olmaz. 23 Ekim 2024 Çarşamba yani Türkiye'nin üyelik başvurusunda bulunduğu BRICS (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) Zirvesi'nin Tataristan Kazan'daki toplantısı ile 'eş zamanlı' olarak Türkiye Kahraman Kazan'da Türk savunma sanayinin göz bebeği Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi-TUSAŞ binasına hain bir saldırının gerçekleştirilmesi 'pes' dedirten cinstendi. Çünkü ikisi de Türkiye'nin 'pro-aktif' siyasetinin kendi alanlarında birbirini de tamamlayan yansımalarıydı.

Tabii BRICS Zirvesi öncesinde geçtiğimiz hafta Rusya'da Kremlin'de BRICS ülkelerinin finans bakanlarıyla merkez bankası başkanlarının ikili 'de-dolarizasyon' yani birbirleriyle ticarette doları kullanmayı bırakma anlaşması imzalamaları hatta Kremlin'den 'Batı'nın ilgili ülkelere bu zirve öncesi hazırlık niteliğindeki ön toplantıya 'finans bakanı' göndermeme yönünde baskı yapıldığının açıklamasının yapılması 'demek bu zirve kritik' diye düşündürmüştü ki yanılmadık 'ikonik' sahnelere şahit olduk hepimiz.

Önce şu 'ön hazırlığı' yapılan 'de-dolarizasyon' ile başlayalım. Zirvenin belki de en 'ikonik' anı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yüzünde güller açar şekilde elinde salladığı 'banknot' idi.

Basına verilen görsele yakından bakınca ise aynı Avrupa Birliği gibi üye ülkelerin halkalar halinde sıralandığı görülüyor. Yani 'siyasi irade' 'siyasi eylemle' taçlanıyor.