Kalkınma Yolu- Koridorlar Savaşı II

"Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli bir ölçüde azaltmış olacağız"

Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Yıllardır söylenir; Türkiye iki kıtayı birleştiren bir köprüdür diye. İşte fiiliyatta da bu cümlenin vücut bulması için kritik adım atıldı geçen hafta İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde gerçekleştirilen I. Bakanlar Konseyi Toplantısı ile. Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye-Irak-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar bu hedefi gerçekleştirmede 'cesur' bir adım attı.

'Cesur' diyoruz çünkü geçen yazımızda dikkat çektiğimiz 'provokasyon' yazımızın mürekkebi daha kurumadan yazı kaleme alındıktan birkaç saat sonra gerçekleşti 'provokasyon'. Zirveye gölge bile düşüremedi tabii.

E dile kolay; demiştik proje büyük diye, gelin bakalım detaylarına:

17 milyar dolar maliyetli proje 3 etaplı: 2028, 2033 ve 2055. Yani 2020, 2030 ve 2050 hedefleri var projenin çünkü 'mevcut paradigma' değişecek. Adı üstünde: Kalkınma Yolu.

Hal böyle olunca da hem rakip güzergahlar hem de bölgede istikrar istemeyenler olacaktır.

Sözünü ettiğimiz üç etap tamamlanınca ne olacak dendiğinde Basra'dan Türkiye sınırındaki Ovaköy'e 1190 km uzunluğunda otoyolun, Basra'dan Türkiye'ye 1176 km uzunluğunda yüksek hızlı demiryolunun ve Türkiye içinde de 320 km otoyol ve 615 km demiryolunun tamamlandığını hayal etmek yeterli projenin büyüklüğünü anlamak için.