JİTEM Davası'nda karşı oy yazısı Sıra İstinafa mı geldi

Yargı ile ilgili son gelişmeler insana ister istemez iki yüzü olan Tanrı Janus'u anımsatıyorBir yüz sanki ileriye, aydınlığa, evrensel hukuka bakıyor

Bir de karanlık, kuralsız, ilkesiz, düşman hukuku anlayışıyla hareket eden geriye bakan diğer yüz

Hukukçu olarak beni umutlandıran ya da karalar bağlatan haberler aldıkça hep Tanrı Janus'u daha fazla anar oldumHele hele son haftanın gelişmeleri bu ruh halimi daha somut bir hale getirdi

Yargının karalar bağlatan yanı deyince, bugün 8 Mart'ın yıldönümü ile birlikte daha çok canımızı yakıyor.

8 Mart Dünya işçi ve emekçi kadınlar günü. Ancak Türkiyeli kadınlar için daha da derin anlamları da var

Anımsayalım Cumartesi Anneleri, Nurgül Türkler, İlkay Adalı, Rakel Dink

Ve Şengül Hablemitoğlu'ndan Güldal Mumcu'ya. Türkan Elçi'den Ayşe Çetin'e, Pervin Buldan'a

İsimlerin sayamadığım daha nice dirençli ve güçlü kadınlarSevdikleri ellerinden alınmış kadınlarımız

Canlarını ellerinden alan, kan emen canavara karşı adalet aramak da çok ağır, çok sızılı bir başka işçilik

Siyasi cinayetlerde adaleti kim bulmuş

Yıllarca süren tuhaf yargılamalarda, avının düşmesini bekleyen zamanaşımı düzeneğini aşan var mı

Adalet denen o çok kıymetli biricik kutsalın peşindeler. Acıları yüreklerinde bir nebze soğumuyor, derinlerdeki delici sızının bir kubbe dinmesine fırsat verilmiyor.

Peki bu karanlık siyasi cinayetlerinin arkasında kim var

Kan emen, can alan bu siyasi suçların sahibi yapı; iktidarlar değişse de darbeler olsa da vesayetler farklılaşsa da devlet içinde yerleşik kalan bir karanlık miras sanki.

Bu siyasi cinayetlerin arkasındaki faili belli ama karanlıklarda kalan asıl sahiplerinin teşhis edilmesi zamanı hiç gelmeyecek mi

"Cezasızlık peşin kabulü son bulmayacak mı" derken hâkim Ayhan Altun'un Ankara JİTEM davasındaki, 160 sayfalık "karşı oy" açıklaması devlet hafızasında yerini aldı.

Daha evvel de yazmıştım. JİTEM davasında ilk derece mahkemesi beraat kararı vermiş, istinaf çok ayrıntılı bir karar ile bozma kararı almıştı.

Bozma gerekçeleri ilk derece mahkemesinin eksik bıraktığı delillere dayanıyordu.

Önemli eksikliklerdi bu deliller. Ama ilk derece mahkemesi, bozma gerekçesindeki tüm eksikliklerin incelenmesini tek tek ret etti ve beraat kararını verdi.

İlginçtir ki "beraatı bozan" İstinaf 1. Dairesi, bu kez "beraatı onadı". Hadi buyrun

İşte burada, istinaf 1. Ceza Dairesinde "beraatı bozma" kararı altında imzası olan hâkim Ayhan Altun yazdı 160 sayfalık karşı oyu.

Bu 160 sayfa içinde neler yok ki Okuduğunuzda Türkiye'nin siyasi cinayetlerin faillerinin de cezasız kalmasını sağlayanların da meçhul değil gayet belli olduğunu göreceksiniz.

JİTEM sanıklarına beraat kararı bozulduğunda, çok önemsediğim gerekçe "Korkut Eken'in eğitip yetiştirdiği Tarık Ümit'in MİT'te, Mehmet Eymür'e işlenen faili meçhul cinayetlerini anlattığı bant çözümlerinin" incelenmesi istediği idi.