Büyük enkaz

Fenerbahçe başkanı Ali Koç nerede yanlış yaptı

Bir kere, kendinden önceki başkan Aziz Yıldırım'ın ne hatası varsa, ne kadar yanlışı varsa onu resmen taklit etmeye kalktı! Tek adamlığı eleştirilen Yıldırım'ı mumla aratıp onun kötü uygulamalarının bir kopyası olmuş bir kişiye, yani size, ne gerek var

Onca yıl size başkanlık yapan kişiden hiç mi olumlu bir şey öğrenemediniz Orijinali hala hayatta iken, resmen kötü uygulamaların bir kopyası olmuş kişiye, yani size, ne gerek var

Fenerbahçe'ye gönül verenler bu şekilde düşünse haksız mı

Hoca seçimleri, transfer kararlarında defalarca çuvallandı, kararsız ve ilkesiz davranıldı çoğu zaman. (Örnekleri saymakla bitmez.) Başkanlık adaylığı konusunda bile bu kararsızlığı çok net görmek mümkün; sabah kalkıyor "aday değilim" akşam yatarken ise "adayım" diyor! Aslında kendisi bile aday olmalı mı, olmamalı mı inanın kestiremiyor.

Elbette tüm bunların saha sonuçlarına da yansıması olacaktı! Ne diyordu Ali Bey Aziz Yıldırım ile yarışırken Tüm olumsuzlukları ve başarısızlıkları 3 Temmuz sürecine bağlayamazsınız! Bugün gelinen noktada bir video film yaptırıp, görüntülerin yüzde 90'ı önceki yönetim ve FETÖ sürecine ait savunma taktiği uyguluyor! Bunun yanında düşman olarak ima ettiği cephenin bir türlü net bir tanımlamasını da yapamıyor!

Fenerbahçe sportif anlamda futbol şubesinde tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar başarısız! 10 yıldır tek bir şampiyonluk yok. Fenerbahçe için tehlike çanları çalıyor, genç kuşaklar artık kendiliğinden Fenerbahçe'yi tercih etmiyor! Kim ne derse desin, asıl olan ve belirleyici tek branş futbol şubesindeki başarıdır, diğer branşların hepsi kenar süsü olur ancak. Amatör şubelerdeki başarılar Aziz Bey döneminde inşa edildi ve hep de vardı. Bu başarılar kulübün artık genlerinin en önemli parçası. Başkan kim olursa olsun sürdürülebilir başarının geldiği şubeler hep vardı ve olacak.

Bu durum geleceği de artık tehdit ediyor; dile kolay tam 10 yıl. Fenerbahçe'nin başarı ortalaması 10 yıllık dilimlerde hiçbir zaman 3 şampiyonluğun altına düşmez ve kitleleri diri tutardı. Şampiyonlar Ligi'ni hatırlayan var mı mesela Dile kolay, o da tam 16 yıl olmuş!

FİNANSAL DURUM DA KRİTİK

Finansal olarak da Fenerbahçe hala düzlüğe çıkabilmiş değil çünkü sportif başarılar bu yapıyı bir türlü desteklemiyor!

Sportif anlamda bir başarı yok, idari anlamda bir başarı yok, finansal anlamda bir başarı yok. Peki siz hangi gerekçe ile bu olumsuz koşullarda bir umut olarak ortaya tekrar aday olarak çıkacaksınız

Tek bildiğiniz birtakım organizasyonlar ile taraftarların algılarını sosyal medya üzerinden yönetmeye ve yönlendirmeye çalışmak! Siz şirketlerinizi de bu kafa yapısı ile mi yönetiyorsunuz, yoksa somut adımlar mı atıyorsunuz İşini doğru yapmayan CEO'yu görevinde tutmaya devam mı ediyorsunuz

BAŞKANLIK İÇİN ADAY ADAYI!

Fenerbahçe'ye ilkleri yaşatan başkan Ali Koç, aslında camiasına bir ilki daha yaşattı. Onun sayesinde tarihinde ilk kez Sadettin Saran Başkan 'aday adayı' oldu. Bence bu yaşanan tarihi bir ayıp ve her iki taraf adına da utanç duyulacak bir durum. Fenerbahçe'yi kongre havasına sokan bizzat Ali Koç oldu. Koç, Saran'a yol açmış havası estirip, zamanında kendisine yapılmayanı yaptı süsü verdi. Aslında işin özü hiç de öyle olmadı. Herkes Ali Bey'in keyfini beklerken, Fenerbahçe tarihinde bir ilke daha imza atılarak Sadettin Saran başkanlık için aday adayı durumuna düşürüldü! Hakikaten uzun yıllar unutulmayacak bir durum bu.

DEĞİŞİM ŞART

Fenerbahçe'nin artık tepeden tırnağa bir değişime ihtiyacı olduğu çok açık! Özellikle de zihniyet değil, yeni insanlara, yeni fikirlere, enerjilere ve umutlara ihtiyaç var. Fenerbahçe içine düştüğü bu kısır döngüden ancak bu sayede çıkabilir. Ancak Fenerbahçe'de değişime direnen bir yapının olduğu da bir gerçek. "Küçük olsun bizim olsun" diye düşünen vizyonsuzlar her yere çöreklendiği gibi burada da var. Düzen ve rahatları yerinde, bozulsun istemiyorlar. Haziran kongresi bu anlamda Fenerbahçe'nin kaderini belirleyecek: ya kısır döngü içinde türlü algı oyunları ile zaman ve kan kaybetmeye devam edilecek ya da değişime gidilip tüm sorunlar hızla aşılarak yeniden başarılar ile kucaklaşılacak.