Sosyal medyada yaşanan reklam karmaşası

Aklımız okuyabilenlere değil, reklam arası haberleri takip edebilenlere emanet. İnternet haberciliğinde haber okumak isteyenlerın bu işi nasıl yapabildiklerini hiç anlayamıyorum. Sosyal medyada giderek çözümsüz hale gelen reklam karmaşası dayanılacak gibi değil.

Birkaç kez bu konuyla ilgili yazılar yazdım. Bir zamanlar en sevdiğim konulardan biri olan televizyonlarda yayınlananları herşeyiyle takip etme alışkanlığım ve adına 'televizyon eleştirmenliği' dediğimiz bu özgün takip sistemime takılanları çözümleyerek takip edip yayın savrukluğundaki yansıyanarı yazmak oldukça keyfli bir işti. O dönemlerde bu konuya kaynak oluşturabilmek için bütün kanallardaki yayınları takip ederdim ve yayın ilkelerine aykırı olan birçok şey kafama takılır algılayabildiklerimi yazardım.

Bünların yanında öne çıkan bir önemli konu ve eleştirilerimin odağına yerleşen özellikle akıllı telefonlara yansıyan televizyon ve internet yayınlarındaki sosyal medya haberlerinin büyük bölümünü kaplayan, amacından uzaklaşan sosyal medya reklamlarındaki yayın karmaşası ve internet yayınlarına yansıtılan kural tanımaz haldeki, yayın ilkelerini hiçe sayan sosyal medya reklamlarında zorla izletilen yaynlar karmaşaydı.

Bu, izleyicinin canını sıkan çok önemli bir konuydu ve bir başka çok göze batan çok önemli konu olarak hep gündemdeydi. Adına televizyon eleştirileri dediğimiz bu yazılarda sosyal medya raklamlarındaki kural tanımaz uygulamalardı.

Televizyon ve sosyal medya haber yayınlarına yansıtılan reklamlardaki sorumsuzca kurgulanan yayınlarında, olan bitenden akıllarda kalanlara pek kafa yormak neredeyse gereksizleşti. Kısacası, televiyon yayınlarında tam bir özensizlik hakim. Özellikle de yazılı basının uzantıları olan televizyon yayınlarının neyi amaçladığını anlayabilmek oldukça zorlaştı. Bu cenahtakiler yaptıkları gazetelerin tirajlarının yerlerde olmasından şikayetlenmesinler.

Bu durumda olanları neyi amaçladıklarını anlamak da mümkün değil. Hep yazıyorum, özellikle, adına akıllı telefonlar denilen cep telefonu kullanıcılarının kendilerini kontrol edemeyecek yoğunlukta internet yayıncılığı egemenliğindeki sosyal medyayı kullanma alışkanlıkları, teknolojinin ne kadar kötü kullanıldığının en belirgin örneklerindendir Kısacası bindikleri dalı keserek yazılı basında yıllardır var olan gazetelerini de, amaçsız uzantıları olan televizyon kanalları ile tam olarak çözümüzlüğe mahküm ediyorlar. Hiç kimse konvansiyonel medyanın lokomotifi olan ulusal günlük gazetelerin tirajlarının nerelerde olduğuyla neredeyse hiç ilgilenemiyorlar. Bunların uzantısı olan televizon yayınları ise günlük yayınlarını hiçbir sürekliliği olmayan, izlenmeyen yayınlardan kurguladıkları yayın beklentilerine bağladılar. Haberlerinde izlenme sürekliliği neredeyse yok gibi. Birçok televizyon kanalı yayın sürekliliğini hala izlenme oranları oldukça düşen dizilere bağlamışlar.

Ön araştımalar, televizyonların, temelsiz yayın kurgularını üzerlerine yerleştirdiği kronik izlenememe zorluğuna hapsetmiş durumdalar. Televizyon yayınlarının izlenme oranları akıllı telefonlara takılan haber takipçilerinin kontrolü altında durumdalar. Televizyon izleyicisi, herşeyi ellerindeki akıllı telefonlardan yayınlanan sosyal medyaladaki yapay yaşamı takip eder oldular. Bu durumdaki haber tekipçileri onca emek verilerek yayın yapmaya çalışılan günlük gazetelerin yaşamasına tam olarak katkı yapamıyorlar. Gençlik gazete okumadığı gibi televizyon da izlemiyor. Tüm yaşamlarında akıllı telefonlarında yansıtılan sosyal yaşamdaki kurgulanmış yaşam görüntülerini takip eder oldular.

Sosyal medya dediğimiz internet medyasında yaşananlarla ilgili olarak yaptığım oldukça önemli araştırmalardan çıkardığım verileri kaynak olarak aldığım, onlardan çıkardığım analizleri yorumladığım yazılar yazıyorum ve oldukça eleştirel bir bakış açısı altında topladığım iki ayrı sonuç üzerinde iyice odaklanmış durumdayım.

Birincisi; "Sosyal medyadaki teknolojik dayatma" başlığı altında topladığım araştırmalarım sonuç analizlerine dayalı yorumlarım ve vardığım değerlendirmeler,

İkincisi ise; Merak ettiğim ve şaşırtıcı olanı, hatalı uygulamaları internet takipçileri tarafından sürekli eleştirilen internetteki, sosyal medya ağırlıklı haber taşıyıcıların neredeyse tümünün, günlük gazetelere, televizyonlara ait web sayfaları yansıtılmasıdır.. Yapılan inandırıcılık ve uygulama biçimleriyle derinliklerinde iyice güven kaybına uğrayan ve takipçilerin beğenisinden hızla uzaklaşan, bıktırıcı hatalarla yüklü, özensiz, sosyal medya haberciliğinin iyice ivme kaybetmeye başladığına yönelik yorumlarım ve değerlendirmelerimdi.