Netanyahu tutuklanacak mı

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları karşıladığını belirten tasarıyı kabul etmiş; Ekim'den beri başlayan süreçte Filistin açısından sembolik olarak nitelenen ilk zafer alınmıştı.

Böylece 2011 yılında başlayan ancak ABD'nin vetosuyla engellenen Filistin'in BM'ye tam üyeliği sürecinde yeniden olumlu bir gelişme sağlandı.

ABD ve sekiz ülke daha olumsuz oy kullanırken; 143 ülke Filistin'in lehine oy kullandı.

Böylece, ABD vetosu hâlâ baki olsa da karar, Filistin'i uluslararası arenada daha görünür kılıyor.

Nitekim Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da kararı "dünyanın Filistin'in yanında, İsrail'in karşısında olduğunu" gösterdiğini, açıklamıştı.

Kararın ardından, İsrail ve müttefiki ABD üzerindeki uluslararası baskının artacağı konuşuluyordu.

Bunun üzerine, dün öğlen saatlerinde önemli bir gelişme yaşandı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu hakkında tutuklama emrine dair karar çıktı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, uluslararası suçları yargılama konusunda yetkili mahkeme ve dört suç üzerinde yargılama yapmaya yetkisi bulunuyor: Soykırım, Savaş Suçları, İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve Saldırı.

Buna göre, savaşlarda sivillerin hedef alınması, askerî olmayan nesnelerin hedef alınması, bunlara orantısız saldırı, gereksiz zarar verme ve saldırıda kullanılan silahların seçiminde gereksiz acıya sebep olma çevreye zarar verme uzun süreli zararlı etki yaratma yasaklanmış silahları kullanıma ile rehin alma, savaş suçu olarak geçiyor. (1998 tarihli Roma Statüsü'nün 82. maddesi)

Bildiğiniz üzere, İsrail dünyanın gözü önünde sivilleri hedef alıyor, bu kapsamda hastane, okul ve pazar yerlerini bombalıyor, insani yardımları engelliyor, tarihî yapıları yıkıyor Özetle, şüphesiz, savaş suçu işliyor.