Fahiş fiyatların sebebi olarak 25 sınırı

2022 yılının Haziran ayından beri, konut kiralarında uygulanan 25 artış sınırı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları sonrası, tekrar tartışılır oldu. Zaten, düzenleme, bu tarihten beri, kiracılar ve ev sahipleri arasında bir buçuk senedir tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Her ne kadar mesele arabuluculuk konularına dahil edilse de tarafların anlaşamamasından dolayı yargı sıklıkla bu meseleyle meşgul oluyor.

Son olarak Bakan Tunç'un "Yüzde 25 sınırı Temmuz'da sona eriyor. Maliye Bakanımızın özellikle enflasyon hedefiyle ilgili açıklamalarına baktığımız zaman böyle bir duruma ihtiyaç kalmayacak gibi görünüyor" açıklaması, sınırlamanın kalkacağı şeklinde yorumlansa da bunun yalnızca bir temenni olduğu Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla netleşti, karar falan yok denildi.

Adil değil

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, 25'lik sınırın adil olmadığına hükmetmiş; "döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş çıkışlar" ile "ülkeyi sarsan ciddi ekonomik krizi" kararında vurgulamıştı.

Tek evi olup, bunun kirasıyla geçinen veyahut buradan gelen kira ile kendi kirasını ve hatta iş yerinin kirasını ödeyen pek çok insan var. Üstelik iş yerleri 25 sınırlamasına tabi olmadığı için, zaten ekonomik kriz yüzünden geliri azalan kişilerin, devletin bu yanlış düzenlemesi nedeniyle de geliri azalmış oluyor; giderinin artışı ise malum

Kiraların fahiş fiyatları şüphesiz ki artık önüne geçilmesi gereken büyük bir sorun. Ancak kira artışını engellemek adına, yalnızca konut kiralarına 25 artış sınırı koymak, problemi çözebildi mi

Amaca hizmet etmiyor

Neredeyse iki yıldır uygulanan bu sınırlama, kira rakamlarının korkunç fiyatlara ulaşmasına engel olabildi mi

Hayır. Ancak kaosa, kiracı-evsahibi kavgalarına ve mahkemelere ekstra iş yüküne neden oldu.