O tehlike bir süre daha kapımızda
ANKARA temsilcimiz Hande Fırat iki gündür dünya çapında haberlere imza atıyor.
Önceki gün Rusya Dışışleri Bakanı Lavrov... Hande, Lavrov'un açıklamalarına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la yaptığı söyleşiyi de ekliyor.
Ve iki söyleşiyi birleştirince özellikle Suriye ile ilişkiler ve kapımızdaki terör oluşumu için bazı tahminlere ulaşabiliyoruz.
Elbette birçok konu başlığı var. Ben daha çok Suriye üzerinde duruyorum.
Lavrov, "Ankara ile Şam arasındaki görüşmelerin kesildiğini" ancak yeniden başlaması için çaba sarf ettiklerini söylemişti.
Rus Bakan Esad'ın "Türk askerlerinin çekilme" şartı koyduğunu da açıklamıştı.
Ancak askerlerini çekmek için Türkiye'nin "terör tehdidinin kalkması" şartıyla karşılık verdiğini de biliyoruz.
İşte bu noktada Bakan Fidan'ın şu sözleri önem kazanıyor:
"Şu an itibarıyla, Esad ve ortakları belli sorunları çözmeye pek hazır görünmüyorlar."
Yani...
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıSuriye'nin kuzeyinde ABD korumasındaki PKKYPG terör oluşumu daha bir süre kapımızda bir tehlike olarak duracak.
Fidan'ın bu sözlerinden anlıyoruz ki; Ankara'nın Şam'la teması sürse de, konuşma meselesi daha belli bir süre çözülmeyecek gibi duruyor.
Dahası var.
Ankara ile Şam arasında konuşmanın başlaması için bir de "Suriye'deki muhaliflerin Esad'la olan ilişkisi" de önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Muhalefete uzun süre destek veren Türkiye yeni dönemde bir şekilde Esad'la muhalefetin bir zeminde buluşmasını istiyor.
Nitekim bu durumu Fidan şöyle özetliyor:
"Temas ve konuşma ayrı yöntemlerdir. Suriye açısından, sahici bir konuşma Suriyeli muhaliflerle olmalı. Bizim temennimiz, Esad'ın kendi muhalefeti ile anlaşması. Ancak anladığımız kadarıyla kendisi ve ortakları, muhalefetle anlaşmaya ve büyük bir normalleşmeye hazır değil."
Bu cümleden de anlıyoruz ki, Türkiye'nin Esad ve muhalefet arasındaki anlaşma beklentisi de şu an için mümkün görünmüyor.
Yani...
1) Esad Ankara ile görüşme şartı olan "Türk askerinin Suriye topraklarından çekilme" talebinden vazgeçmiyor. En azından terörle mücadele için bir ortak zemin oluşması için ortam uygun gözükmüyor. Bu noktada Rusya'nın devreye girmesi mümkün.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı2) Ancak Rusya'nın ABD korumasındaki PKKYPG bölgesine müdahalesi de olası değil. Rusya ABD ile doğrudan karşı karşıya gelmeyi istemeyecektir elbette. İşte çıkmaz da burada.
Türkiye terör bölgesinin temizlenmesini istiyor. Esad Türk askerinin topraklarından çekilmesini istiyor.
ABD'NİN SURİYE'NİNKUZEYİNDEKİ