Kuraklık seferberliği başlıyor... İlk durak Eğirdir Gölü

BAYRAM sonrası Eğirdir Gölü'nde nihayet yüzümüz gülecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarihi bir kampanyayı başlatıyor: "Kuruyan gölleri akarsuları kurtarma seferberliği..."

İlk durak Isparta Eğirdir Gölü.

Sonra sırasıyla;

Akşehir, Eber, Bafa, Beyşehir, Burdur, İznik, Seyfe ve Sapanca göllerine kuraklık için risk eylem planı geliyor.

Bu müjdeyi aldığımda nasıl sevindim bilemezsiniz.

"Helal olsun size Sayın Bakan" dedim. Çünkü bu bir vatan savunmasıdır. Çünkü bu bir gezegen savunmasıdır. Çünkü bu bir varoluş meselesidir.

Yıllardır yazıyoruz.

Göllerimizin isimlerini tek tek sayıyoruz. Kuruyan göllerimizi. Kaçan kuşlarımızı, ölen balıklarımızı. Kahrolan yöre çiftçilerimizi.

Konya'dan Edirne'ye, Bingöl'den Burdur'a, Aydın'a kadar kuruyan, su kaybeden, hatta yok olan göllerimiz, nehirlerimiz...

Bakın 2023 yılının kasım ayında ne yazmışım:

Haberin Devamı

SONUNDA KUŞLAR DA GİDİYOR

"Önce dağlarda karlar azaldı.

Sonra nehirler cılız...

Sonra göllerimiz tek tek kurudu.

Sonra balıklar öldü.

En sonunda kuşlar gitti.

Bize de cennetten geriye çöl kaldı."


Ve kuruyan göllerimizi sıraladım:

- ACI GÖL: Bu göl 1980'li yıllarda, 160 kilometrekare alana sahipti. Şu an bu rakam 50 kilometrekareye kadar düştü. 40 yıl önce 8 metre olan su seviyesi 1 metreye düştü...

- AKŞEHİR GÖLÜ: KonyaAkşehir Gölü, yanlış sulama ve uygulamalar yüzünden kurudu. 2009'da artan yağışlar sonrasında gölün açık su alanında flamingolar yeniden sürüler oluşturmaya başlamıştı. Ancak sazlık alanlar yeniden kurudu ve flamingolar bir daha gelmedi. Göl zaman zaman su bulsa da artık insanlığa veda ediyor.

- AVLAN GÖLÜ: Antalya'da denizden yüksekliği 1030 metre olan Avlan Gölü'nün büyüklüğü 850 hektar. Göl, 1970'li yıllarda tarım arazisi elde etmek için kurutulmuştu ama 2001'de yeniden su verilmeye başlandı. Ancak artık Avlan Gölü'nün büyük bir bölümü kurudu ve bir futbol sahası kadarı kaldı.

Haberin Devamı

- BURDUR GÖLÜ: Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Burdur Gölü'nün su seviyesindeki azalma geri dönülemez seviyelerde. Yapılan açıklamalar gölün geçmişte sahip olduğu suyun üçte birini kaybettiğini gösteriyor.

- EBER GÖLÜ: Afyonkarahisar Göller Yöresi'nde olan ve kuşların göç yolu üzerinde olan Eber Gölü, kendisini besleyen su kaynaklarının kesilmesi nedeniyle tamamen kurudu.

- EREĞLİ AKGÖL: Konya'nın kuruyan göllerden biri de Ereğli Akgöl sazlık alanı. 1960'lı yıllarda gölün 162 kilometrekarelik bölümü sıtma ile mücadele ve tarım toprağı elde etmek için kurutuldu. Göl, kurumadan önce 250 çeşit kuşa barınma ve üreme olanağı sağlıyordu.

- EĞİRDİR GÖLÜ: Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü de kurumaya yakın göllerden biri. Aynı zamanda birinci derecede içme suyu kaynağı olan gölde son yıllarda sondaj kuyularının da etkisiyle aşırı su kaybı yaşandı. Eğirdir Gölü'nün 520 kilometrekarelik yüzey alanı 445 kilometrekareye, ortalama su seviyesi de 16 metreden 6-7 metreye kadar düştü.

Haberin Devamı

- KUYUCUK GÖLÜ: Kuş Cenneti olarak da bilinen Kars'ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü tamamen kurudu. Zamanında 230'un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl ekim ayının sonu kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu.