3 gündür yazıyorum... "Bırakın yat turizmi için turistlerin gelmesini, bizim amatör denizcilerimiz Yunan adalarına gidiyor."
Ve sormuştum:
"Neden böyle oluyor"
En sağlam cevabı, denizciliğimizin duayenlerinden amatör denizci İsmail Şandan kaptan veriyor: "Şu anda Patmos'tayım, limana bağlandık. Bir gece için 9 Euro aldılar (Yaklaşık 500 TL), bizde olsa gecelik 6 bin ile 8 bin lira arasında para istiyorlar."
İsmail Kaptan şu anda Lipsi Adası'nda. Limanda 12 Türk bayraklı tekne daha var. Onların fotoğraflarını gönderiyor.
Cumartesi günü bir Yunan adasından gönderilen fotoğrafı paylaşmıştım. Limanın neredeyse tamamı Türk bayraklı teknelerle dolmuştu.
İsmail Şandan Kaptan 78 yaşında. 30 yıldır bu denizlerde. Kimbilir Ege'yi, Akdeniz'i kaç kez dolaşmıştır.
Haberin Devamı26 yıldır şu anda kullandığı teknesinde...
Çoğumuzdan tecrübeli.
Şimdi bulunduğu Lipsi Adası'ndan arıyor:
"Sevgili Fatih kaptanım. O kadar doğru yazmışsın ki. Bak Kos Adası'nın (İstanköy) Kardamena Limanı'na bağlandım. 13 gün kaldık. 1 Euro bile istemediler. Düşünebiliyor musun Bizde böyle bir şey söz konusu mu Ama zaten bağlanınca orada yemek yiyorsun, para harcıyorsun. Yat turizmine verilen önemdir bu. Bizde ne yazık ki amatör denizcileri böyle bir destek yok."
TEKNEMİ SATMAEŞİĞİNDEYİM
Yunan adalarındaki amatör denizcilerden mesaj yağıyor: "Türkiye'deki liman paraları ve restoran fiyatları bunalttı. Buna bir de aşırı denetimler eklendi."
İsmail Kaptan, şu aralar birçok amatör denizcinin derdini özetliyor:
"Vallahi satma noktasındayız. Üç tarafı denizlerle çevrili diyoruz ama denize gönül veren amatörleri sürekli sıkıntıya sokuyoruz. Ben de satmayı düşünüyorum artık."
YUNANLILARNEDEN GELMİYOR
Biz gidiyoruz peki Yunanistan'dan gelen niye yok
Neden Yunanlı amatör denizciler bizim kıyılarda değil
Cevap belli değil mi
Pahalılığın üzerine bir de "demirdeyken bile alkol kontrolü yapılıyor" haberleri öylesine yayıldı ki...
Evet arkadaşlar;
Haberin DevamıDenizi, deniz tutkunlarını, doğayı korumak için mücadeleye devam edeceğim.

38