Gökyüzü tarihimizin ibret dolu hikayeleri... Gökyüzünde heyecan dolu 24 saat

1)Sivil havacılık dünyasında benim için hocaların hocası olan Erdoğan Menekşe öyle bir kitap yazdı ki...

Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana tam bir 'gökyüzü tarihi'...

Adı: 'Cumhuriyet pilotları'...

Ama ne fotoğraflar, ne anılar...


Uçak kapısından çıkarken...

Sabiha Gökçen'le yaşadığı anılar... Türk havacılığının efsane isimleri... Atatürk'ün Vecihi Hürkuş'a Türkkuşu'nun kuruluş emrini verişi. Atatürk'ün, pilotları uçuş öğretmeni olmak için Moskova'ya eğitime göndermesi. Ve daha gökyüzü tarihinden gelen onlarca anı, fotoğraf, olay...

2)ETİMESGUT TAYYARE FABRİKASI

Rusya'ya uçuş öğretmeni olarak gidenlerden birisi de Emrullah Ali Yıldız'dı... Türk havacılığının nasıl baltalandığını anlatan Yıldız'ın sitemlerini hiç unutmayacağım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Evet yanlış okumadınız. 1935 yılında Etimesgut'ta bir uçak fabrikası kurulmuştu.

Atatürk havacılık ve uçak üretimi konusunda Sovyetler Birliği'ndeki uzmanlardan çok yararlanmıştı. Oraya eğitime giden Türk öğrenciler uçak yapımı, pilotluk konusunda ustalaşıyordu.

Bugün nasıl nükleer enerji konusunda Rusya'ya giden mühendisler Akkuyu Termik Santralı'nda çalışıyorsa, ki gelecekte bu nükleer tecrübelerini aktaracaklarsa, o günlerde de Sovyetler Birliği'nde pilotluk eğitimi de böyle bir projeydi.

Nitekim bu eğitimlerin ardından pilotluk ve uçak yapımında önemli adımlar atılmaya başlamıştı.

Erdoğan Menekşe bu gelişmeleri, dönemin önemli isimlerinin anılarıyla, kendisinin yetiştiği Sabiha Gökçen gibi efsanelerle yaşadıklarıyla ve fotoğraflarla anlatıyor.

Peki bu muhteşem gelişme nasıl engelleniyor


Erdoğan Menekşe tatbikatlarda uçağıyla bu hedefi çekiyor, uçaksavarlar da ateş ediyordu.

3)O GÜNLERİ YAŞAYAN PİLOTUN AĞZINDAN GERÇEKLER

Vefat etmeden kısa bir süre önce İstanbul'da Erkan Karaca, Emrullah Ali Yıldız, Sabiha Gökçen ve Mustafa İrkin'le bir havacılık söyleşisi gerçekleştiriyor. Bu söyleşi Yıldız'ın son söyleşisidir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşte o sitem: "Evet birçok icatlarımın yanında model uçak motoru imalatım da vardı, bunlara çok emek verdim ama kıymet bilen olmadı. Helikopter patentini de 1956'da aldım ancak ona da ilgi duyan olmadı. Dikey kalkış yapan Harrier'e benzer bir patent çalışmam daha olmuştu. Ancak ilgisizlik nedeniyle bunu da değerlendiremedim. Sonraki yıllarda Harrier uçağını görünce içim sızladı..."

Nuri Demirağ'ın uçak fabrikasının ve ürettiği uçakların hazin hikâyesini zaten biliyorsunuz.

ABD'den uçak alma tembelliğiyle, öngörüsüzlüğüyle durdurulan o uçakların çürümeye terk edilmesi. İnanın o günlere gidip bunları yasaklayanlar için ayrı bir yazı hazırlayacağım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

4)ABD AMBARGOSUNA KARŞI

Benzeri bir hikâyeyi Erdoğan Hoca bizzat yaşıyor. Nuri Demirağ'ın hayal kırıklığından yıllar sonra, 1979 yıllarında, ABD ambargosuna karşı dönemin Kayseri Bakım İkmal Merkezi'nin Komutanı Albay Ergün Belen bir uçak tasarlıyor. Ve bir Amerikan motor ekleyerek uçağı tamamlıyor. Uçak yüzde 85 yerli yapım. Ancak ne yazık ki Türk Hava Kuvvetleri ilgilenmemişti. Çaresiz uçağı zirai ilaçlama uçağına çeviriyorlar. Uçağın test uçuşunu da Erdoğan Hoca yapıyor. Ancak yine ilgi yok. Yine hayal kırıklığı... Yazıklar olsun!

5)İLK KADIN PİLOTLAR

Sabiha Gökçen'den sonra Madelet Reyal, Edibe Subaşı, Yıldız Eruçman, Esin Yurttaş gibi ilk kadın pilotlarımızın hikâyeleri unutulur mu