CIA'i şok eden Ankara kararı

İran'ın, İsrail hedeflerini vurduğu...

İsrail'in, İran'ın Devrim Muhafızları'nı vurduğu... ABD üslerinin İran hedefi haline geldiği bir dönemde... Bölgemizde casus savaşlarının doruğa çıktığı ve toplu bir savaşın an meselesi olduğu bir ortamda; çok güvendiğim bir diplomatla konuşuyorum.

"Casus savaşları" deyince aklıma MİT'in yakaladığı İsrail casusları geliyor.

Elbette bir istihbarat teşkilatı için müthiş bir başarıdır bu.

Tam bu noktada diplomat dostum çok önemli bir gelişmeyi aktarıyor: "Biliyor musun, bir süre önce çok dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Senin de tahmin edeceğin bazı Batılı istihbarat teşkilatları Türkiye'de izin almadan iş yapabiliyor, gelip gidebiliyorlardı."

Yani

"Örneğin bir Batılı istihbarat uçağı geliyor, bir süre kalıp gidiyor. Ya da benzeri bir durum. Bu sırada uçakta ne olduğu, kim olduğu ya da ne yaptıkları konusunda bilgi vermiyorlardı."

Sonuç

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Sonuç, Türkiye'nin milli duruşuna uygun bir şekilde, Ankara bu tür operasyonların ya da geliş gidişlerin bilgi vermeden yapılamayacağını bildirdi."

-Peki bu durumda ne yaptılar

"Alışkanlıkları bozulunca şok oldular. Önce büyük tepki gösterdiler. Ama çare yok. Kararlılık var. Bunun İran'a destek anlamına geleceğine dönük tevatürler ortaya attılar. Ama boşuna oldu. Çünkü sonuçta bağımsız bir devlet olarak Türkiye milli duruşunu göstermiş oldu. Bir iş yapacaksan bilgi vereceksin denildi."

Gerçekten böyle bakınca insan sormadan edemiyor: "Bizim istihbarat teşkilatımız onların ülkesinde onlara bilgi vermeden iş yapabilir mi"

Elbette hayır. Tabii bu sohbetten sonra "Acaba bu yabancı istihbarat teşkilatı kim" diye sormaya gerek duymadım. Belli ki başta CIA geliyor. İngiliz istihbaratı da olabilir elbette. Yani yabancı istihbarat teşkilatları...

İRANLI GENERAL KAYBOLDU

Bu olay bana uzun zaman önce yazdığım bir haberi hatırlattı. "İranlı general İstanbul'da kayboldu..."

İran'ın nükleer çalışmalarında görevli General Asgeri, İstanbul'da kaldığı otele girmiş ama çıkış yaptığı belirlenememişti. İran, Türk Dışişleri Bakanlığı'na başvurmuş ancak sonuç alınamayınca İran tarafında 'Türkiye'yi suçlayıcı haberler' çıkmıştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

General Asgeri'nin İran'ın hassas askeri bilgilerine sahip olduğu biliniyordu.

Peki bu olay nasıl olmuştu

İranlı general buhar olup uçmadığına göre, belli ki büyük ihtimalle bir CIA operasyonuyla götürülmüştü.

Sonradan şu haberleri okuduk: "Amerikan ABC News'in haberine göre, İran'ın Devrim Muhafızları'nda kaynakları bulunan güvenilir bir analiz uzmanı, sığınma hakkı isteyen emekli General Asgeri'nin şu an bütün ailesi ile bir Avrupa ülkesinde bulunduğunu ve ABD ile işbirliği halinde bulunduğunu ileri sürdü. İran istihbaratı açısından bunun önemli bir darbe olduğunu söyleyen uzman, Asgeri'nin İran'ın nükleer ve askeri projeleri konusunda hassas bilgilere sahip olduğunu kaydetti. Analist, İran'ın, Arap ve Avrupa ülkelerinde büyükelçilik ve kültür merkezlerinde çalışan Devrim Muhafızları'ndan on kadarını, Asgeri'nin bu kişilerin kimliklerini kullanarak ifşa edebileceği endişesiyle Tahran'a çağırdığını da söyledi."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı