Ekonomide şanlı direniş
FETÖ'NÜN hain darbe girişimi devleti ve hükümeti hedef aldığı gibi ekonomideki istikrarı da bozmayı planlamıştı. Darbe girişiminin ardından piyasalar bir anda artan risk algısı sebebiyle zorlu bir döneme girmişti. Ekonomik göstergeler negatif yönde etkilenmiş, bunun ilk emareleri de döviz kuru üzerinde görülmüştü.
14 Temmuz 2016'da günü 2,8778'den kapatan dolar/TL, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün hain darbe girişimi sonrası yurt dışı piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 5,1'lik artışla 3,0250 seviyesine yükselmişti.
Hain FETÖ darbe girişiminin büyük oranda bastırıldığı pazartesi günü, BIST 100 endeksi 15 Temmuz Cuma günkü kapanışa göre günü yüzde 7,08 düşüşle 76.957,61 puandan günü tamamlamıştı. Haftanın devamında da düşüş eğilimini sürdüren endeks, haftayı yüzde 13,39'luk değer kaybıyla kapatmıştı. Haziranda 6 aylık bir yükseliş trendinin ardından 107,4 seviyesine yükselen sanayi üretim endeksi, temmuzda 20 puandan fazla gerileyerek 86,9 seviyesine inmişti.
İhracat ve ithalat tarafı da darbe girişiminden olumsuz yönde etkilenmiş, ticari aktivitede önemli bir düşüş gözlemlenmişti.
İhracat temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 azalmış, yavaşlayan tüketim harcamalarıyla birlikte ithalat da temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 düşmüştü. Yılın ilk 2 çeyreğinde sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 4,7'lik büyüme oranını yakalayan Türk ekonomisi, darbe girişiminin yaşandığı üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 daralmıştı.
KISA SÜREDE TOPARLANDI
15 Temmuz sonrası piyasalarda oluşan tedirginliğin asgari seviyeye indirilmesi için ekonomi yönetimi ve regülatörlerin aldığı birçok önlem sayesinde darbe girişiminin ekonomiye maliyeti minimuma indirilmeye çalışılmıştı.
Milletin meydanlarda caddelerde gerçekleştirdiği şanlı direniş ekonomide de yaşanıyordu. Hükümetin özellikle reel sektörü desteklemeye yönelik attığı adımlarla 2016'nın son çeyreğinde yüzde 4,2 büyüme kaydeden ekonomi, o yılı yüzde 3,2 büyüme oranıyla kapatmıştı.
Alınan önlemler sayesinde ekonominin kısa sürede eski seviyelere ulaşması sağlanırken, BIST 100 endeksinin darbe öncesi seviyelere yükselmesi 6 ay sürmüştü. Sonrasında bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 yükselen BIST 100, Ocak 2018'de 120 bin seviyesini görmüştü.
PANDEMİYE RAĞMEN BÜYÜME SÜRDÜ
Darbenin etkilerinden kısa sürede kurtulan Türkiye ekonomisi ardından yaşanan pandemiye rağmen pozitif büyüyen birkaç ülkeden birisi oldu.
Aldığı tedbirlerle üretimini, istihdamını durdurmayan Türkiye büyümeyi de sürdürdü. 2020 yılında bütün dünyanın eve kapandığı ve küçüldüğü dönemde Türkiye ekonomisi yüzde 1.8 büyüdü.
2021'de büyüme rekor kırarak yüzde 11.4 oldu. 2022 yılında 5.6, 2023 yılında ise 4.5 oranında büyüme rakamları geldi. İhracat 250 milyar dolar hedefini çok önceden aşarken istihdamda cumhuriyet tarihinin rekorları kırıldı.
Küresel ekonomik dengelerin bozulduğu enflasyonla mücadelenin arttığı 2024 yılında ise Türkiye yine pozitif ayrışarak yüzde 3.2'lik büyümeyi yakaladı, enflasyonda tek hane hedefine emin adımlarla ilerledi. 2025 yılı ile birlikte büyüme devam ederken enflasyon kesintisiz düşüşünü sürdürdü.
Hain darbecilere karşı milletin meydanlarda canı phasına verdiği mücadele ekonomi alanında da aynen devam ettirildi.
YATIRIMLAR HIZ KESMEDİ
Türkiye bu dönemde ulaşımdan enerjiye, savunma sanayinden, uzay teknolojilerine hemen her alanda yatırıma devam etti.
YERLİ OTOMOBİL: Üretim için siyasi irade ve Türk sanayicisinin cesareti ile yıllardır hayali kurulan yerli otomobil gerçeğe dönüştü Milli otomobilimiz Togg yollara çıktı. Ençok satılan elektrikli otomobil markası oldu.
KÜRESEL PARANIN YENİ ADRESİ: