Yine deprem, yine ihmal
23 Nisan 2025 Çarşamba günü öğle saatlerinde meydana gelen deprem sebebiyle Türkiye gündemi yeniden "Beklenen büyük İstanbul depremi"ne kilitlendi.
Milyonlarca insanı korkutan ve sokaklara döken Silivri merkezli deprem bir defa daha afetlere karşı gerekli tedbirleri almadığımızı da göstermiş oldu.
İstanbul'da olanlar bizzat yaşadı, olmayanlar da 'canlı yayın'larla deprem anını yaşamış gibi oldu. Saat 12.49'da meydana gelen deprem 6,2 büyüklüğünde ölçülmüş ve İstanbul adeta beşik gibi sallanmış. Depremin ardından gelen artçı sarsıntılar, yaşanan korkuyu daha da pekiştirmiş. Haberlere yansıdığına göre 151 kişi yüksekten atlayıp yaralanmış.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ilk deprem; Silivri ilçesi açıklarında meydana gelmiş ve 3,9 büyüklüğünde kaydedilmiş. Bu deprem çevre illerden de hissedilirken 12.49'da Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiş. Artçılar devam ederken 5,9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiş. Büyükçekmece açıklarında meydana gelen deprem, 6,99 kilometre derinlikte gerçekleşmiş.
Resmî açıklamalara göre deprem sonrası tüm ekipler hızla harekete geçmiş ve alt yapı ve enerji hatlarında herhangi bir sıkıntı olmadığı anlaşılmış. AFAD ise, depremin ardından riskli binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunmuş.
Allah beterinden muhafaza etsin ve hepimize geçmiş olsun. Ancak bu deprem başta idareciler olmak üzere bizi uyandırmaya yetecek mi Hatırlanacağı üzere 1999'daki "Marmara Depremi" sonrasında başta İstanbul olmak üzere şehirlerimizin depreme dayanıklı hâle getirileceği söylenmişti. Hatta, "İstanbul'un tamamını yıkıp depreme dayanıklı olacak şekilde yeniden inşa edeceğiz" diyen bakanlar ve diğer idareciler olmuştu. Peki bu sözlerin yerine getirildiğini kim söyleyebilir