Eğitim çarkı
Eğitim üzerine günde beş defa konuşulsa, her ay ve her yıl paneller, konferanslar ve seminerler düzenlense yine de yeterli olmaz.
Çünkü eğitim en başta en büyük düşmanlardan biri olan 'cehalet'i mağlup etmeyi hedefler ve bu hedef basite alınabilecek bir hedef değildir. Cehaleti mağlup edenlerin başka düşmanları mağlup etmesi çok daha kolay olsa gerek.
Kamuoyuna yansıyan haberlere bakılırsa, Millî Eğitim Bakanlığı, 2012'de yürürlüğe giren 444 eğitim sisteminde değişiklik yapılabileceğinin sinyalini vermiş. Eğitim derneklerinin hazırladığı raporda, mecburî eğitimin lise seviyesinde esnetilmesi, sürenin 443 modeline göre düzenlenmesi ve meslekî yönlendirme süreçlerinin erkene çekilmesi teklif edilmiş. Yorumlara göre bu haber, 'eğitimde köklü reformların kapıda olduğu'nu düşündürmüş.
Türkiye'de gerçek anlamda bir reform yapmak zaten zordur, ama bunu eğitim sisteminde yapmak belki de on kat daha zordur. Türkiye'yi idare edenlere sorulsa, eğitim için çok çalıştıklarını söyleyeceklerdir. Görünüş böyle olsa bile gerçek anlamda bir iyileşme olduğunu kim söyleyebilir "İyi eğitim"i sadece yeni okul binaları yapmak ya da sınıftaki öğrenci sayısını azaltmak olarak yorumlayan bir anlayışın; dünya ölçüsünde kabul gören 'iyi bir eğitim sistemi'ne kavuşması mümkün olabilir mi
İlgili habere göre bazı eğitimciler 444 eğitim sisteminin çocuklara dayatıldığını ve bu sebeple kabiliyetin köreldiğine inanıyormuş. "Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları" konulu çalıştayın sonuçları paylaşılmış ve burada "12 yıllık zorunlu eğitim dayatması çocukların kabiliyeti, meslek edinmeleri ve yuva kurmaları önünde büyük bir engel" denilmiş. Bu kanaat sebebiyle lise eğitiminin gözden geçirilmesini talep edilmiş. Aynı çalışmada üniversite eğitiminin işsizliği artırdığı da hatırlatılarak şöyle denilmiş: "Zorunlu eğitim uygulaması, eğitimi bir hak değil dayatma aracı hâline getirmekte. Lise ve üniversitelerimiz her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılmalı. Herkesi mezun edip diploma sahibi yapmak üzerine kurulmuş sistemi öncelikle değiştirmeliyiz. Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma yani yönlendirme erkene çekilmeli, sınıf geçme yönetmeliği yeniden gözden geçirilmeli ve bitirme sınavları geri gelmeli. 4 4 4 olarak tarif edilen eğitim sisteminin öncelikle üçüncü dört yıllık kısmı zorunlu olmaktan bir an önce çıkarılmalı ve okumak isteyenler için üç yıla düşürülmeli."