Şair Nâbî'nin İzinde
Şair Nabi'nin izinde İstanbul'a gitmek de Şair Nabi'nin İzinde İstanbul'dan gelmek de yorucu. Bu yoruculuk, bu zorluk karşısında onun izinde giden bizler şu fikirlerle motive edildiğimize inanıyoruz: "Bu yükü omuzlayabilirsin, çok güçlüsün, her şeyi kendi başına yapabilirsin, kendine inanırsan başarabilirsin, neleri gerçekleştirmedin ki bunu da gerçekleştirirsin" Şair Nabi'nin İzinde İstanbul'a gitmek de oradan dönmek de hem zihnen hem bedenen oldukça yorucu bir yolculuk.
Büyük şahsiyetlerin izini sürmek, hele ki bunu lise çağındaki öğrencilerle birlikte gerçekleştirmek hem zahmetli hem de derin bir sorumluluk gerektiriyor. Günümüzde genç nesillere ne yazık ki yetersiz ve problemli figürler rol model olarak sunuluyor. İşte tam da bu nedenle edebî ve ahlakî derinliği olan değerli şahsiyetleri tanıtmak ve onların izinden gitmeye çalışmak, bizler için sadece bir kültürel görev değil, aynı zamanda önemli bir psikolojik bir mücadeledir.
Şair Nabi, edebiyatımızda "düşünce şiiri" çığırı açmıştır. Ona sadece "hikmeti şiirimize koyan şair" dersek Muhammet Nur Doğan Hocamızın tabiriyle diğer şairlere haksızlık olur. Aslında şairimiz bu yönüyle de anılsa yanı hikmetin şairi olarak da bilinse genç dimağların olayı kavraması açısından önemlidir.
Birkaç yıldır Şair Nâbî'nin İzinde programını çeşitli kurum ve kuruluşlara anlattık. Biraz bizden biraz da büyük şairden olsa gerek bu projemiz hayata geçirilmedi. Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürümüz Asım Sultanoğlu'nun programa sahip çıkması ve Esenler Belediyesinin de İstanbul ayağını desteklemesi ile Şair Nabi'ye dair onunla ilgili projemizin gerçekleşeceğine inanmıştım. Nitekim İstanbul'da öğrencilerle bir araya gelen Esenler belediyesi başkan yardımcısı ve kültür müdürü Hüseyin Cerrahoğlu konuşmasında dedi ki "Bu proje üç yıldır masamızda. Biz, Esenler Belediyesi olarak birçok belediyeden daha fazla kültür sanat işi yapıyoruz. İstanbul belediyelerinin toplamından (büyükşehir dâhil) daha fazla kültür edebiyat sanat faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Şimdi görüyorum ki İstanbul'dan ve Urfa'dan gelen öğrenciler o kadar kaynaşmış ki keşke bu programı üç yıl önce başlatsaydık, diyorum. Geç kalmış sayılmayız. Bundan sonra öğrencilerimiz kendi aralarında mektup arkadaşı bulsun. Mektuplarını beğendiğimiz öğrencilere de ödüllerimiz olacak demişti.
Şimdi İstanbul'un çeşitli mekânlarında geçen anekdotlar ve tasvirler eşliğinde, Osmanlı şiirine iz bırakan Şair Nabi'nin mekânlarını gezme vakti İlk durağımız İstanbul Üsküdar ilçesinde Karacaahmet Mezarlığında Şair Nabi'nin mezarını ziyaret etmek, orada büyük şairimizi Kuran-ı Kerim ve dualarla anmamız gerekirdi. Nitekim öyle yaptık İstanbul'un Esenler ilçesinden gelen ve Şanlıurfa'nın Haliliye, Eyyubiye ve Karaköprü gibi merkez ilçelerinden gelen öğrencilerle büyük şairin mezarı başındaydık. Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube başkanı Cuma Ağaç'ın Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında Şair Nabi öğrencilere anlatıldı. Öğrenciler Şair Nabi'den şiirler okudu.
Şair Nabi'nin İzinde İstanbul etabı projemizin ilk programı böyle icra edildi. İki gün sürecek etkinlikler kapsamında şairin Üsküdar'daki evini de ziyaret edeceğiz. Ardından Tarihi Yarımada gezisi kapsamında Ayasofya ve Sultanahmet Camii ziyaret ederek şairin bu mekânlar hakkında yazdığı şiirler eşliğinde hatıralarını aktaracağız. Günün sonunda İstanbul Boğazı'nda öğrencilere yönelik kültürel bir vapur turu düzenleyeceğiz.
Programın ikinci günü, Eyyüpsultan ziyareti ile başlayacak. Sonrasında Esenler Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek panelde, düşünce dünyasıyla öne çıkan Nurettin Topçu panelini dinleyeceğiz. Panelin ardından Şanlıurfa ve İstanbul heyetleri arasında hediyeleşme ve ikram etkinliği düzenlenecek. Aynı günün devamında Rami Kütüphanesi ziyaret edilecek ve burada yazar Eyyüp Azlal'ın gençlerle gerçekleştireceği "Gençler İçin Nâbî" başlıklı söyleşi yer alacak. Program, Rami Kütüphanesi'nde düzenlenecek Şair Nâbî Şiir Gecesi ile sona erecek. Şiir gecesinde Muhammet Nur Doğan, Bestami Yazgan, Şeref Akbaba, Süleyman Çelik, Şakir Kurtulmuş, Özcan Ünlü, Yusuf Savaş, Cuma Ağaç, Eyyüp Azlal yer alacak.
Edebiyat, tarih ve kültürün iç içe geçtiği bu projemizle hem gençlerin edebiyata olan ilgisini artırmak hem de Şair Nâbî'nin düşünce ve estetik mirasının gelecek kuşaklara aktarmak emel hedeflerimiz arasındadır.
"Şair Nâbî'nin İzinde" programı; kültürel mirasla güçlü bir bağ kurmak isteyen herkesi edebiyatla buluşturmaya devam ediyor.