Derin temas

İSVEÇ'İN NATO üyeliği ve F-16 savaş uçaklarının satışının onaylanmasıyla ilişkilerde önemli bir eşiği atlayan Türkiye ve ABD bir adım daha attı. Stratejik Mekanizma devreye girdi. Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, ABD'ye gitti. Fidan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve bazı senatörlerle de görüşecekti.
Mekanizma zaten Fidan ve Blinken üzerinden hayata geçecekti. Bunların öncesinde Kalın'ın CIA Başkanı William Burns ile bir araya gelmiş olması da dikkatlerden uzak tutulmaması gereken bir hamleydi...
Peki aslında ne oluyordu
Ne olabilirdi Gelin birlikte kafa yoralım...
GİZLİ YA DA AÇIK GÜNDEM kesinlikle SURİYE ve IRAK'ın kuzeyiydi.
Olmalıydı... Nedenleri üzerinden gidelim...
Geçtiğimiz haftalarda ÜRDÜN-SURİYE sınırındaki ABD Üssü'ne saldırı gerçekleştirildi. Silahlı insansız hava aracı ile yapılan saldırıda 3 ABD askeri hayatını kaybetti, 40'ı da yaralandı. Medyaya sızdığından daha büyük bir operasyondu bu... Perde önündeki olağan şüpheli ise İRAN'dı. Gerçek ise başkaydı!
Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınındaki Rukban'da, Tower 22 (Kule 22) adlı üs hedef alınıyordu.
Üssün verdiği hizmetlere falan girmek istemiyorum. Önemliydi, vuruldu. Ve günler sonra cevabı geldi. ABD cevabını, ilginçtir IRAK'ta veriyordu. ABD, Bağdat'ta Şİİ milis gücü Haşdi Şabi çatısı altında bulunan Ketaib Hizbullah'a bağlı komutanlardan Abu Bakır es Saadi'yi hedef aldı.
Bunun üzerine IRAK yönetiminden üst düzey tepkiler geldi: ABD, Bağdat'ın ortasında resmen suikast düzenliyor, ülkemizdeki barışı tehlikeye atıyor. Halkımızı küçümsüyor. Bu operasyon asla kabul edilemez.
Uluslararası hukuku tanımayan ve egemenlik haklarımızı görmezden gelen ABD askerlerinin ülkemizden bir an önce gitmesini istiyoruz...
Yüzlerce kez yazdığım gibi ABD, IRAK'a AVRUPA'nın bölgeye inmesini önlemek için girmişti. Leyla Zana'nın verdiği son röportajında da belirttiği gibi bu AB için umut kapısıydı, enerji ile buluşma noktasıydı.
Tam da bu nedenle Washington, KÜRTLER'i ayırıyor, KUZEYDE tutuyordu. 1990'dan bu yana... Stratejik olarak yapılması gereken onlar açısından buydu. Yaptılar da. Ancak AVRUPA bölgede güçlüydü.
Başta PKK olmak üzere kullandıkları araçlar fazlasıyla mevcuttu. Ve KÜRT DEVLETİ sözleri ortalığa saçılınca, asılsız haritalar yayınlanınca TÜRKİYE gibi bir müttefikin de ABD'nin yanından uzaklaşması sürpriz olmuyordu. Oysa bölgede Türkiye'siz ve Türkiye'ye rağmen hiçbir operasyon yapılamazdı.
Sonuç alınamazdı. NET!
Hafızalarımızı zorlarsak BARZANİ'nin çıkışını hatırlarız!
Barzani, bir gün "Kuzey Irak Türk askerlerine mezar olacak" dedi. "Onlar burada bir şey yaparsa ben Diyarbakır'da yapacağım" diye ekledi. Ama sonra birdenbire değişti, Türkiye'ye yönelik çok olumlu mesajlar vermeye başladı.
Nedeni başkaydı! Barzani bir ara 20 gün kadar kayboldu.
Haber alınamadı. Sonra Avrupa'ya diş tedavisine gittiği açıklandı. Belli ki AVRUPA'dan aradığı desteği bulamadı. Daha doğrusu ABD bunun önüne geçti. Aynı BARZANİ daha sonra REFERANDUM ve BAĞIMSIZLIK KARTINI masaya getirdi. Büyük basınç altında kaldı. ABD kesinlikle karşı çıktı. Barzaniler ve bölge, bir anda IŞİD diye bir oluşumla yüz yüze geldi. Kartlar yeniden karıldı ve dağıtıldı. Yönetim değişti, değişmek zorunda kaldı...
KULE 22 saldırısı hakkında İRAN "Kesinlikle bizim işimiz değil" açıklaması yaptı. Bence doğru söylüyorlardı. BATILI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ önlerine aldıkları PKK ya da Haşdi Şabi ve benzeri örgütlerle vuruyorlardı. ABD ile bölgedeki hesabı böyle görüyorlardı.
ABD üslerine saldırıp büyük zarar veren ülkenin İRAN olma ihtimali aklı başında herkes için uzak şıktı.
İRAN'ın kazanacağı bir şey yoktu burada. HEDEF OLMAKTAN BAŞKA!
MÜCADELE, BÜYÜKLER arasındaydı. Bazıları bilerek bazıları da bilmeyerek kullanılırdı.
Devam...
7 Ekim HAMAS saldırısıyla başlayan bölgedeki TANSİYON düşmedi, arttı. Suriye ve Irak merkezdi! ABD'nin IRAK'tan çıkması KÜRTLER'in hedef olması ve tasfiye edilmesi demekti. Bunu yapamıyorlardı.
Ancak bölgeye de yabancılardı.
Bu nedenle 1990'da başlayan IRAK'