Türkiye'yi doyuran şehir Balıkesir

Balıkesir'in zengin kültür mirasını dünyaya tanıtmak amacıyla İstanbul'da lansman toplantısı düzenleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Biz Türkiye'nin mandırasıyız, elli peynirli tek şehiriz. Ayrıca zeytin, zeytinyağı, süt ve bal ürünlerinde iddialı bir şehiriz" dedi.

Geçen hafta pazar günü adaylığı açıklanan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, sadece iki gün sonra İstanbul'da âdeta gövde gösterisi yaptı. Başkan'ın daveti üzerine lansmana katıldım. İstanbul ve Balıkesir basınının ilgisi büyüktü. Milliyet'e konuşan Başkan Yücel, şunları söyledi: "Balıkesir, gastronomik olarak zengin bir şehir. Türkiye'nin en lezzetli zeytinyağı, en lezzetli kuzusu Balıkesir'dedir. Biz, Balıkesir'de yediğimiz peynirin, zeytinin, kuzunun, balın üreticisini biliriz, öyle bir şehir Balıkesir. Kestane balımız, çam balımız dünya çapında ödüller aldı. Biz Türkiye'yi doyuran şehir Balıkesir diyoruz. 12 milyon ağacımız var. Bunların hepsi zeytin ağacı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta da çok iyi bir durumdayız. 750 bin büyükbaş hayvanımız bir buçuk milyonun üstü küçükbaş hayvancılığımız var ve bunların sütleri de var. Bir şeyin ham maddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Yani bal güzelse kaymak güzelse kahvaltı güzeldir. Kuzu güzelse yahni güzeldir. Elli çeşit peyniri olan başka bir şehir daha yok.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Cumhuriyet şehriyiz"

Biz cumhuriyet şehriyiz. Balıkesir Cumhuriyet ile büyümüş. 1926 yılında Türkiye'deki beşinci büyük il. Yani o kozmopolit yapısından kaynaklı güzel bir şehiriz. Gastronomimiz de çok iyi. Dağlarından bal ovalarından yağ akan şehir diyoruz. Neden böyle diyoruz: Kaz Dağları bizim gerçekten endemik bitki örtüsü açısından çok farklı özelliklere sahip. Yani İsviçre'nin, Fransa'nın beş, on, parmakla sayılır endemik bitki örtüsü varken sadece Kaz Dağları'nda yüz seksenin üzerinde orijinal sadece orada olan endemik bitki var. Tabii bu bitkilerle beslenen hayvanlarımız doğal güzel sütlerinden, peynirler yapılabiliyor.

"Manyas tuzlu"

Şöyle bir özelliğimiz de var bizim: Balıkesir mütevazı kendi halinde bir şehir. Ben en çok Manyas tuzlu peynir seviyorum. Kahvaltıda veya ara öğünlerde simit ve Manyas tuzlu peynir yerim. Yani domates çorbasına kaşar atıyorlar ya biz tarhana çorbasına bile peynir rendeleriz. Belediye olarak üreticilerimizi sürekli destekliyoruz. Belediyemizin kendi mandırası da var. Üretim tesisleri kurduk. Sayış noktaları açtık. Üreticilerimiz için ne gerekiyorsa yapmaya da devam edeceğiz. Bizde her şey organiktir. Balıkesir nasibini alıyor. Balıkesir zengin yer. Herkes gelip yiyemez. Nasip olup gelen yer. Biz bunu bir turizm bir ticaret olarak görmüyoruz. Yani malın iyisini almak isteyen, Türkiye'nin farklı yerlerinden almak isteyebilir ama en güzel kestane balı, en güzel çam balı Balıkesir'dedir. Türkiye'nin en güzel zeytinyağı Balıkesir'dir. Türkiye'nin en güzel kuzusu Balıkesir'dir."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Balıkesirli olduğum içinçokşanslıyım"

Balıkesir'in hem Ege'nin hem de Marmara'nın bütün güzelliklerini bir arada toplayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Ben Balıkesirliyim, şanslıyım. Evimize aldığımız süt, peynir, zeytin, zeytinyağı ve bal en uzak 20 kilometre uzaklıktaki üreticilerden gelir. Balımızla, kaymağımızla, peynirimizle, zeytinyağımızla, kuzu etimizle Türkiye'yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Bilinen ve üretilmeyen peynirlerimiz var bizim. Bunların her biriyle ilgili ayrı sponsorluklar yaparak küçük işletmecilerimize ürettiriyor ve tedarik zinciri içerisinde tüketime sokuyoruz. Ama şu andaki en orijinal gündemimiz belediyenin kendi mandırasında; Balıkesir Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve STK'larımızla beraber artık üretim üsleri kurduk. Bunların satış noktalarını da insanların en çok ziyaret ettiği; Havran, İvrindi ve Sındırgı gibi tarihi de bir misyonu olan ilçelerimizde kuruyoruz." dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Üniversite öğrencilerine nakdi destek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Dönem Toplantısı'nın 1'inci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Gündemin 3'ncü maddesinde yer alan depremin etkilediği Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitim gören üniversite öğrencilerine 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı için 2 bin lira nakit desteği sağlanacak. Yeni yılın ilk oturumunda meclise başkanlık eden Fatma Şahin, daha öncede şehir genelindeki 12'nci sınıf öğrencilerine maddi destek verildiğini belirterek, "Deprem bölgesinde üniversiteye giden çocukların ciddi bir eğitim ihtiyacı var. Bütün verilen kitaplar enkaz altında kaldığı için kitap almaları gerekiyor. Bu kararı ondan sonra getirdik" diye konuştu.

Başkan Güler'e coşkulu karşılama

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısının ardından Ordu'ya dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Çarşamba Havalimanı'na iniş yapmasının ardından Samsun-Ordu il sınırında kalabalık bir topluluğun sevgi ve destek dolu selamlamalarıyla karşılandı. Karşılamada yağmura rağmen meşaleler eşliğinde izdiham yaşandı. Başkan Güler, Ünye Akçay mevkisindeki ilk karşılama töreninin ardından Ünye ve Fatsa ilçelerinde de yoğun ilgiyle karşılandı. AK Parti İl Başkanlığı'nda partililer tarafından düzenlenen törene de katılan Başkan Güler, ardından Altınordu ilçesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ordulular ile bir araya geldi. İlçelerde Başkan Güler'e duyulan sevgi, yoğun kabalalıkla gösterildi.

Mega projede sona doğru

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in vizyon projesi Alanya Kapalı Otopark, Pazar Alanı, Sinema ve Dijital Kütüphane Projesi son aşamasına getirildi. Otopark ve pazar kısmının tamamlanarak hizmete açıldığı projede üstyapı çalışmaları ise devam ediyor. Temmuz ayından beri otopark ve pazar alanı olarak hizmete açılan projede çalışmalar son düzlüğe erişti. Hafta içi veya hafta sonu demeden tüm hava koşullarına rağmen çalışmalarını sürdüren ekipler, en üst katın beton dökümünü gerçekleştirdi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Yücel, "Projemizi tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede mega projemizi tamamen açarak halkımızın kullanımına sunmak istiyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun" dedi.