'Seçim günü tüm personelimiz görevde'

Yerel seçim güvenliği ile ilgili konuşan İstanbul Valisi Davut Gül,"Bakanlığımızla birlikte süreçleri değerlendiriyoruz. Tedbirlerimizi aldık. Seçim günü personelimizin tamamı görevdeolacak"dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, hafta başında İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, Vali Yardımcısı Hasan Gözen, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu ile asayiş verilerini basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantı öncesinde Milliyet'e konuşan Vali Gül, şunları söyledi: "15 milyon 655 bin 924 nüfusuyla dünyanın en büyük 15'inci metropolüyüz. 131 ülkeden daha fazla nüfusa sahip şehrimizde 56 bin 376 polis, 7 bin 633 jandarma ve bin 53 Sahil Güvenlik mensubu olmak üzere toplam 65 bin 62 personelimiz görev yapıyor. Dünyanın tüm metropollerinde olduğu gibi İstanbul'un da güvenlik gündeminin en önemli başlıklarından birisinin terör olduğunu belirtmek isterim. Mal varlığına karşı suçlarda genel düşüş oranı yüzde 16 aydınlatma oranı yüzde 72 oldu. Evden hırsızlık yüzde 29, otodan hırsızlık yüzde 19, iş yerinden hırsızlık yüzde 21 azaldı. Kişilere karşı işlenen suçlar yüzde 2 düştü. Aydınlatma oranı yüzde 98 oldu. Dolandırıcılık suçlarında 2023 yılında suç sayısı 14 bin 575, aydınlatma oranı yüzde 91'dir. İlimizde 2023 yılında hapis cezalı aranan 43 bin 790 şahıs, gıyabi aranan 142 bin 245 şahıs olmak üzere toplamda 186 bin 35 şahıs yakalandı."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Kökünü kazıyacağız"

"Dünyanın tüm metropollerinde olduğu gibi, İstanbul'umuzun da güvenlik gündeminin en önemli başlıklarından biri de terör" diyen Vali Gül, şu bilgiyi verdi: "2023 yılında, bir önceki yıla göre; terör örgütlerine karşı operasyon sayımız yüzde 5.5, yakalanan şahıs sayısı yüzde 10 arttı. 609 şahıs tutuklandı, 477 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 2024 yılının iki ayında terör örgütlerine karşı toplam 287 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda 795 şahsı yakaladık. 205 şahıs tutuklandı, 167 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 2023 yılında organize suçlarla mücadele kapsamında düzenlenen 404 operasyonda bir önceki yıla göre yakalanan şahıs sayısı yüzde 7, tutuklu şahıs sayısı yüzde 47 arttı. 634 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 2024 yılı ilk iki ayında; 45 operasyonda 448 şahıs yakalandı. 231 şahıs tutuklandı, 109 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. Yine Uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla mücadelede kararlığımızı sürdürüyoruz. Zehir tacirlerinin kökünü kazımaya kararlıyız. 2023 yılında, ilimizde narkotik suçlarla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda yakalanan şahıs sayısı 59 bin 68 oldu.2024 yılının iki aylık döneminde ise narkotik suçlarla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda 13 bin 23 şahıs yakalandı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

5 milyon 456 bin araç

İstanbul'umuz, 724 saat insan ve araç hareketliliğini çok yoğun yaşayan bir şehir. Geçtiğimiz yıl sonunda 5 milyon 406 bin 820 olan motorlu araç sayısı 5 milyon 455 bin 930 oldu. Motosiklet sayısı ise yüzde 5 artarak 650 bin 783'e ulaştı. Akıcı ve güvenli bir trafiğin sağlanması için gece-gündüz çalışıyor ve önlemler alıyoruz. İçişleri Bakanlığı'mız tarafından şehrimize yeni atanan 6 bin 994 polis memurumuzun 2 bin 500'ü trafik birimlerinde görevlendirildi. Böylece 2 bin 785 olan trafik birimlerinde görevli personel sayımız 5 bin 285 oldu. 2023 yılında yapılan uygulamalarda kontrol edilen araç sayısı 8 milyon 468 bin 663 oldu. 2024 yılı ilk 2 aylık döneminde ise uygulamalarda kontrol edilen araç sayısı 2 milyon 755 bin 216 oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Mücadele ediyoruz"

Siber Güvenlik ekiplerimiz, internet yoluyla işlenen suçlara karşı 724 çevrim içi güvenliğin sağlanması için kararlılıkla mücadele ediyor. Biz, bu dünyada da güçlüyüz! 2023 yılında 2 bin 459 dosya adliyeye intikal ettirildi. 2024 yılı 2 aylık dönemde ise bu sayı 457 oldu. Bu güzel şehrimiz 436 kilometre deniz sınırına sahip. Sahil Güvenlik Komutanlığımız, denizlerimizdeki huzur ve güvenliğin sağlanması için 2023 yılında bir önceki yıla göre; görev icra saatini yüzde 6 artırarak 62 bin 390 saate çıkardı. Gemitekne kontrol sayısı yüzde 16 artarak 21 bin 573'e yükseldi. Denizden kurtarılan kişi sayısı 193 oldu. Yaz döneminden itibaren Tuzla, Beykoz, Avcılar ilçelerimizde kurulacak yeni Sahil Güvenlik birimlerimizle denizlerimizdeki denetimlerimiz artarak devam edecek."

"Tedbir aldık"

Vali Davut Gül, yerel seçimlere ilişkin önlemler konusunda şunları söyledi: "Ülkemizin çok büyük tecrübeleri var. Bu kamu kurumları için de siyasi partilerimiz için de geçerli. İstanbul'umuzda da propaganda dönemi huzur içerinde geçiyor. Bunu şuradan anlıyoruz; birçok siyasi partinin araçları yan yana dolaşıyor. Afişleri yan yana asılıyor. Âdeta demokrasi şöleninin yaşandığını görüyoruz. Bizler de seçim öncesi seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere bütün tedbirlerimizi günlük haftalık olarak değerlendiriyoruz. İçişleri Bakanı'mız 81 ilimizde bunu koordine edebilen bir mekanizma oluşturdu. Her hafta bakanlığımızla birlikte süreçleri değerlendiriyoruz. Bu seçimler daha önceki seçimlerde olduğu gibi güven içerinde huzurla geçecektir. Tedbirlerimizi aldık. Seçim günü tüm personelimizin tamamı bu işlerde görev yapacak."

Karaçay'a peyzaj müjdesi


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Yunusemre ilçesi Karaçay Deresi kenarında projelendirilen ve 1. etabı tamamlanan Karaçay Peyzaj Projesinin 2'nci ve 3'üncü etaplarını da hayata geçireceklerini müjdeledi. Başkan Ergün, 436 bin metrekarelik rekreasyon alanı ile Manisa'ya yeni bir yaşam alanı kazandıracaklarını duyurdu.

"Yapacak çok işimiz var"


Balıkesir'de, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, "Altıeylül için çalışmaya, Altıeylül için emek vermeye devam ediyoruz. Yeni belediye hizmet binamız inşaat alanındayız. Kabasını toplam 141 milyon artı KDV'lik bir rakamda ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah hedefimiz, amacımız 2024 yılı sonuna kadar binamızın kabasını dikmek, ondan sonra geri kalan kısımlarını da 2025 yılında bitirerek ilçemize yeni belediye hizmet binamızı kazandırmayı hedefliyoruz."

ŞiKAYET VAR!


Adaylık gitti hizmet bitti!

İstanbul Kadıköy'de yaşamakta olan okurlarımız, "Size gönderdiğimiz görüntü, Göztepe Mahallesi Nadirağa Sokak'tan. Birkaç ay önce belediyenin taktığı plastik dubalar hafriyat kamyonlarından dolayı bozuldu. Bir kısmını da esnaf kesti. Şikâyetimizi ilettik, ancak ne gelen var ne de giden! Sanırız ki mevcut başkan aday gösterilmeyince işler askıya alındı" diyor. Okurlarımızın bu şikâyetini Kadıköy Belediyesi yetkililerine iletmiş olalım. Gerçi geçen hafta ben bizzat Kadıköy Belediyesi Basın Müdürlüğü yetkililerine durumu ilettim. Onlar da gerekli yerlerle görüştü, "yapılacak" denildi, ama okurlarımızın dediği gibi sanırım belli hizmetler askıya alınmış ya da hizmetler yavaşlatılıyor