Nizip Çayı artık temiz akacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) tarafından yapımı tamamlanan Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla açıldı.

Hem evsel hem de endüstriyel atıksuların birlikte arıtıldığı prosese sahip Türkiye'nin en gelişmiş ve çevreci atık su arıtma tesislerinden biri olan Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, nüfusu ile sanayisi hızla yükselen Nizip ilçesine hizmet verecek. 2 yıl gibi rekor bir sürede 36 dönümlük alana inşa edilerek tamamlanan tesis, fiziksel, kimyasal, biyolojik sistemlerin birbirine entegresi ile günde 30 bin 500 metreküp evsel ve 7 bin metreküp endüstriyel olmak üzere toplamda 37 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesiyle çalışacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

210 bin nüfus

Tesis, arıtma aşamasında atık su içindeki katı maddeler, biyolojik olarak parçalanabilen organik maddeler, patojenik organizmalar ile azot ve fosfor temizlenecek. Arıtma tesisi atıksuda yaptığı işlemle Nizip Çayı'nın kirlenmesinin önüne geçecek, nehirde yaşayan canlıların yaşam koşullarını tehdit eden su kirliliğini azaltacak. Arıtma tesisi ayrıca çevre kirliliğini, yer altı sularının kirlenme riskini en az seviyeye indirecek. Tesisten arıtılan, doğaya zarar vermeyen su kalitesine getirilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü, Nizip Çayı Eylem Planı kapsamında finansmanı JİCA ve İLBANK iş birliğiyle tamamlanan Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2050 yılına kadar 210 bin eşdeğer nüfusa hizmet edebilecek.

"Projeyi öne aldık"

Açılış töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tesisin Nizip ve Gaziantep için taşıdığı önemi anlatarak şunları söyledi: "Başkan Fatma Şahin bölgenin durumunu anlattığında bu projeyi öne aldık. Altyapı projesi nankör olur. Şehircilik yapacaksanız, ciddi bir Belediye Başkanlığı yapıyorsanız önceliğinizi böyle altyapı çalışmalarına verirsiniz. Çünkü bu çevreyle ilgili bir konu. Son dönemlerde dünyanın dört bir yanında kirliliğin arttığı, atmosferin zarar gördüğü bir ortamda büyük bir tehlike insanoğlunu bekliyor. Dünyayı kirletmeye devam edersek bu bölgelerde yaşayamaz hale geliriz. Bundan dolayı bu tesisler önemli ve bunun için elimizden gelen bütün faaliyeti göstermeliyiz. Bu projenin devreye alınması benim için önemli."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Amacımız hizmet"

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ve yakın zamanda bölgenin ciddi bir deprem yaşandığını hatırlatan Bakan Özhaseki, depremler hakkında bilgi verdi. Özhaseki konuşmasının devamında depreme karşı tedbirlerin önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçmişten ders almalıyız. Geçmişte olan her neyse bitti artık. Evlerimizi ve konutlarımızı daha güvenli yaparak devam etmeliyiz. Son depremlerde 850 bin bağımsız birim hasar gördü. 18 il etkilendi. Gaziantep'te 20 binden fazla konut yapıyoruz. Bizim amacımız hizmet. Biz hizmet etmek istiyoruz. Gece gündüz demeden çalışıyoruz. Buradaki tesisimiz hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gaziantep modeli

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Bakan Özhaseki'nin kent için talepleri geri çevirmediğini belirterek, şunları söyledi: "Bizde bir Gaziantep Modeli var. Birlikte çalışarak projeleri hayata geçiriyoruz. Bugün açtığımız proje bölge için çok önemliydi. 'Kim ne yapacak' diyerek görevlerimizi aldık ve çalışmaya başladık. Nizip'te özellikle zeytin ve fıstık endüstrisinden gelen atıklarla ilgili yapılması gerekenler vardı. Nizip'te ki sanayici de üstüne düşeni Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı üzerine düşeni yaptı. Gaziantep olarak ise biz 135 kilometreden dağları delerek şehre su getirdik. Bunun ne anlama geldiğini asrın felaketinde gördük. 48 saat içerisinde şehre su vermeye başladık. Doğru adamı doğru yere koyunca Rabbimiz de yardım ediyor."

Fıstık gibi olacak

Tesis hakkında bilgi veren Başkan Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu tesiste yüksek mühendislik ve teknoloji var. Artık bundan sonra balıkların ölmediği, ağaçların kurumadığı, insanların hasta olmadığı Nizip'te her şey fıstık gibi olacak. Fıstığın, zeytinin memleketinde çok özel çalışmalar yapıyoruz. Fıstık Kent kuruyoruz. Fırat manzaralı yeni Nizip kurulana kadar durmak yok yola devam ediyoruz."Programda AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ise Bakan Mehmet Özhaseki'nin Türkiye ve Kayseri'de aldığı görevlerde her alanda başarılı olduğunu aktararak, "Bakan'ımızın Nizip'e Gaziantep'e hem TOKİ Konutları ile hem de atık suyun arıtılması konusunda önemli çalışmaları var. Nizip Çayı ile ilgili çalışmaları da takip ediyoruz. Bugün konutları, arıtmasıyla verdiği destekler için bakanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Ata ekmeği TÜBİTAK listesinde

TÜBİTAK'ın 2023 yılının projeleri arasında sunulan "Ata ekmeği", İzmir'in Seferihisar ilçesindeki liseli öğrenciler arasında da merak uyandırdı. Ata ekmeğinin elde edilme ve üretim süreci aynı zamanda özellikleri yönünden zenginliği tartışılan bir konu oldu. Ata ekmeğini anlatmak üzere, Şehit Mustafa Yaman Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne konuk olan Seferihisar Belediyesi Tarım Danışmanı Tuncer Beybağ, öğrencilere sunum gerçekleştirdi. Ata ekmeğini öğrencilere ikram eden Beybağ, sunumun ardından gençlerin sorularını da yanıtladı. Beybağ, "Okulun gastronomi kulübünün TÜBİTAK yarışmasına katıldığı bu konu ile ilgili anlattıklarım çok kıymetli. Umarım gençlerimizin bilinçlenmesine katkım olmuştur" dedi.

Kepez'de Erkin Koray Kütüphanesi

Antalya Kepez Belediyesi'nin Özgürlük Mahallesi'ndeki Nasreddin Hoca Gündüz Bakım Evi ve Kreşi'nin bir katında hizmet verecek olan Erkin Koray Kütüphanesi törenle hizmete açıldı. Törene Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Erkin Koray Kütüphanesi açılışında konuşan Başkan Hakan Tütüncü, ilçeye sürekli kütüphane kazandırmalarını yeni nesil belediyecilik olarak tarif etti. Kepez'de 22 tane kütüphane bulunduğunu ve bazılarının 24 saat açık olduğunu hatırlatan Başkan Tütüncü, bu kütüphanelerde günlük 30 binden fazla öğrenciye hizmet verildiğini söyledi.

Acarlar Longozu ilgi görüyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesine geçtikten sonra yeni bir görünüme kavuşan Acarlar Longozu, özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Kuzey bölgesinde en çok tercih edilen turistik alan olan Acarlar Longozu, 2023 yılında 140 binden fazla ziyaretçi ağırladı. 7 buçuk kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin tek parça halindeki en uzun su basar ormanı olan Acarlar Longozu, Büyükşehir uhdesine geçtikten sonra doğallığına zarar verilmeden baştan sona yenilenmiş, peyzaj, çevre düzenlemeleri ile yöresel ürün satış merkezi, hediyelik eşya ofisi ve kafeterya gibi sosyal tesisler eklenerek doğal güzelliğe renk katılmıştı. Özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan longozda ayrıca 600 metrelik ahşap yürüyüş yolu 1 buçuk kilometreye kadar çıkarılmıştı. 74 familya ile dünyada nadir görülen 3 endemik bitkininde yer aldığı 187 cins bitki ve 226 taksonu, 215 farklı kuş, 22 sürüngen, 36 memeli, 6 balık türünün yaşadığı Acarlar Longozu, Sakarya'nın doğal güzelliklerinden biri olarak haftanın her günü ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

ANALİZ


Neden tekrar aday gösterildiler

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 şehrin belediye başkanı adaylarını açıkladı. Ben de gün boyunca programı takip ettim. İstanbul için Murat Kurum, benim için sürpriz değildi. Çünkü Murat Kurum, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde, bırakın kentsel dönüşümü, tüm afetlerde çok iyi bir sınav verdi. Afet haberini aldığı anda sarı çizmelerini giyerek ekibinin başında, sürekli sahadaydı. Bakanlığı döneminde de 81 ili karış karış gezen Kurum, İstanbul'a gerçekten çok hâkim biri. Gelelim diğer adaylara Adaylar seçilirken AK Parti teşkilatları, bu süreçte şehirlerde yediden yetmişe herkesle birebir görüşmeler yaptı. Sık eleyip ince dokudu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, açıkladığı 11 Büyükşehir Belediyesi'nin zaten 6'sı mevcut belediye başkanlarıydı. Bunlar Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Kocaeli ve Ordu. Açıklananlar arasında değişen tek mevcut belediye ise Samsun Büyükşehir oldu.