Bayrama hazır bir şehir

Bayramda şehirlerin ritmi değişir… Sokakta ayrı bir telaş, belediyelerde ayrı bir tempo vardır. Her şehir kendi imkânıyla hazırlanıyor ama bazıları işi daha planlı götürüyor. Konya da o şehirlerden biri. Geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bayram hazırlıklarını takip ettim. Açık söyleyeyim; bu iş klasik bir temizlik çalışması değildi. Şehrin tamamını kapsayan bir organizasyona imza atılmıştı.

İlk başlık ulaşım. Bayramın üç günü otobüs ve tramvaylar ücretsiz. Bu sadece bir kolaylık değil. Şehir içi yükü doğrudan hafifleten bir hamle. Otopark tarafında da benzer bir tablo var. KONPARK'a bağlı otoparklar arife ve bayram boyunca ücretsiz. Gözden kaçabilir ama bu uygulama özellikle merkezde ciddi bir nefes aldırır.

Bu işin bir de görünmeyen tarafı var. Mezarlıklarda yapılan temizlik ve güvenlik çalışmaları… Bayram sabahı ziyaretlerin huzur içinde yapılabilmesi için detaylı bir hazırlık var. Bu, doğrudan insanların duygusuna dokunan bir hizmet. Perde arkasında geniş bir ekip çalışıyor. İtfaiye 31 ilçede görevde. Zabıta sahada. KOSKİ ekipleri 24 saat hazır. Olası sorunlara anında müdahale edecek plan kurulmuş. Konya'da gördüğüm tablo şu: Gürültüsüz, gösterişsiz ama planlı bir hazırlık. Şehir yönetimi tam da böyle zamanlarda kendini belli ediyor.

Konya'ya gidenlere notlar

Bayramda yolu Konya'ya düşenler için bir öneri. Selçuklu Belediyesi'nin kazandırdığı Konya Tropikal Kelebek Bahçesi görülmeli. Şehir artık sadece hizmet üretmiyor, yaşam alanı da kuruyor. Meram tarafında farklı bir hikâye var. Meram Belediyesinin hayata geçirdiği Sırçalı Hotel… Taş taş sökülüp yeniden kurulan bir geçmiş gibi. Suriçi'de yükselen bu yapı, eskiyle bugünü aynı duvarda buluşturuyor. Şükran Kentsel Dönüşüm alanında yeniden hayat bulan proje kısa sürede dikkat çekmiş. Konaklama tercihini biraz değiştirmek isteyenler için farklı bir deneyim.

Bir öneri daha: Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi. Karatay Şehir Parkı'nın hemen yanında. 72 türde yaklaşık 500 hayvan. Özellikle aileler için keyifli bir durak. Şehrin nefes aldığı yerlerden biri.