Baharatların 180 bin yıllık hikâyesi

Akademik çalışmalara katkı sunacak şekilde tasarlanan yapısıyla dünyada bir ilk olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Rayiha Baharat Müzesi'nde güzel kokulu yeni bir masa ziyarete açıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan Rayiha Baharat Müzesi'nin detaylarını Milliyet'e anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gaziantep'te dünya müzeciliğine yepyeni dokunuşlar katıyoruz.13 müzesi bulunan, yeni 10 müze için ise teşhir, tanzim çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediye'miz, müzeleri sadece bir tanıklık, belgeleme alanı olmaktan çıkaran bu yeni bakış açısı her müzeyi aynı zamanda bir akademi olarak alanında uzmanlaştırarak ziyaretçilerine bilgi verirken, deneyimleme şansı da sunuyor. Bu müzelerden biri de Rayiha Baharat Müzesi oldu." dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

150 ayrı tat

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Rayiha Baharat Müzesi'nde sandal ağacı, öd ağacı, lavanta, reyhan, bergamot, safran, zahter gibi birbirinden farklı 150 çeşit baharat sergileniyor. Bu baharatlar arasında başka ülkelerin baharatları ise yetiştiği coğrafyalardan temin ediliyor. Baharatların şekil, kokularını duyumlayabilen ziyaretçiler, burada aynı zamanda baharatın tarihçesini de öğrenebiliyor. Baharat Müzesi raviyanlarından Beyza Kaya da, müzedeki görevini Rayiha'nın raviyanları" olarak gördüğünü anlatarak, görevlerini birer hikâye anlatıcısına benzetiyor: "Baharatların hikâyesini size anlatmış oluyoruz. Bir anda 180 bin yıl öncesine götürüyoruz. Bir bakmışsınız Roma Kuşatması'na, bir bakmışsınız Kristof Kolomb Güney Amerika Kıtası'nı kuşatırken ya da keşfederken karşılaşmışız."

Konaklamak mümkün

Fatma Şahin de 3 bölümden oluşan Rayiha ve Baharat Müzesi'nin zemin katında 150 farklı baharat çeşidinin tarihçesi ve örnekleri sergilenirken, laboratuvar bölümünde ise akademisyenlerin baharatlar üzerine çalışma yapmasına olanak sunulduğunu belirtiyor. Başkan Şahin, şu bilgiyi veriyor: "Gastronomi üzerine bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği süre boyunca ziyaretçilere konaklama imkânı da sunan müzede, 14 tematik otel odası bulunuyor. Müze konseptine uygun olarak hazırlanan, her biri farklı koku ve renge sahip olan odalar, 14 ayrı baharat ismini taşıyor. Öte yandan müzenin son katında bulunan restoran bölümünde ise baharatın özütünden ortaya çıkarılıp hazırlanan tadımlıklar ziyaretçilere ikram ediliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Biberin serüveni

Gastronomisi, yemek kültürü ile adından söz ettiren model şehir Gaziantep'in sofralarında en fazla yer alan baharat çeşitleri arasında yerini koruyan biberin salçası, kurutmalığı, toz ve pul gibi birçok çeşidi bulunuyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına, mutfağıyla ünlü Gaziantep 2015 yılında dâhil oldu. Gaziantep, Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer alan ilk Türk şehri olarak "Gastronomi" alanında dünyadaki 17 şehir arasındayken biber ile birlikte 100'ü aşan birçok lezzetini daha tescilleyerek marka değeri sağladı.

Kent buluşmaları devam ediyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katılımcı yönetim anlayışı ve "Kente Sözümüz Var" sloganıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kent Katılımı Buluşmaları'nı sistemli bir şekilde sürdürüyor. Seçer, buluşmaların 6'ncı toplantısında, meslek odaları ve örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Meslek odaları ile 5 yıllık sürede düzenli olarak toplantılar yaptıklarını belirten Başkan Seçer, bu toplantıların oldukça faydasını gördüklerini kaydederek, "5 yıllık belediye başkanlığı dönemimde sivil toplumdan bilgi almak, onlarla yürümek, vatandaşlarımızla bir sorun yaşarsak en azından yanımızda 'Biz bu kararı beraber aldık' diyebilecek arkadaşları da edinmiş oluyoruz" dedi.

Başkan Aktaş'tan e-spor müjdesi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Liselerarası E-Spor Turnuvası'nın final heyecanında gençleri yalnız bırakmadı. Türkiye'nin en kapsamlı e-spor turnuvası olma özelliğine sahip etkinliğe 736 takımdan 4 bin sporcu katıldı. Başkan Aktaş, gençlerin teknolojiye olan ilgilerinden dolayı memnuniyetini ifade ederek "Sizler bizlere göre daha şanslısınız, bizlerin döneminde teknoloji rahat ulaşılabilir değildi. Biz teknoloji ile ilerleyen yaşlarımızda tanıştık. Dolayısıyla günümüzün gençlerinin teknolojinin imkânlarından her alanda istifade etmelerinden memnunuz. Bir müjde vermek istiyorum gençlerimize, yılın 365 günü aktif kullanılacak e-spor merkezi projemiz var. Gençlere e-spor merkezi oluşturuyoruz" dedi.

Atıklar organik gübreye dönüşüyor

Selçuklu Belediyesi, kompost üretim çalışmalarında 2023 yılında bin 314 ton çim, bin 653 ton ağaç yongasının yanı sıra semt pazarları ile meyve sebze halinden toplanan 2 bin 33 ton biyobozunur atıktan 3 bin ton kompost üretimi gerçekleştirdi. Selçuklu Belediyesi, kendi faaliyet alanında topladığı atıklarla organik gübre oluşturmaya devam ediyor. Başta pazaryerleri olmak üzere çim biçme ve ağaç budama işlemlerinin ardından kalan atıklar önce toplanıyor, daha sonra yapılan işlemlerin ardından üretilen kompostlardan organik gübre elde ediliyor. Belediye uluslararası düzeyde kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün Oscar'ı olarak kabul edilen Ace Of M.I.C.E Awards 2024 ödülleri kapsamında da Kompost Üretim Tesisi ile en iyi sürdürülebilirlik projesi ödülünü aldı.

ŞiKAYET VAR!


Ses perdesi istiyoruz!

"Esenyurt Haramidere TEM bağlantı yolunda, Akevler Mahallesi'nde bir sitede ikamet ediyoruz. Civarda ziyadesiyle fazla sayıda çok yüksek katlı site ve birçok okul bulunuyor. Bağlantı yolu olması sebebiyle otoyol gürültüsü mahalleyi geniş çevrede ve yüksek derecede rahatsız etmektedir.

Çift cam, panjur ve benzeri çözümler kesinlikle işe yaramamaktadır. Hasta-yaşlı vatandaşlarımızı, evden çalışan ve gece uykusu başta olmak üzere hayatımızı sürekli olarak olumsuz etkilemektedir. Dünyada ve İstanbul'da da Ümraniye TEM otoyolu, Levent Mahallesi, Haliç Köprüsü gibi birçok örneği olan sessiz asfalt ve ses perdesi uygulamaları bulunmaktadır. Mahallemiz adına bulunduğumuz bölgeye de uygulanması konusunu ve bu mağduriyetimizi gündeme getirmek, sesimizi duyurmak konusunda yardımlarınızı, ilginizi rica ederiz."