'93 yılda 150 kadın başkan seçildi'

Türkiye Kadın Belediye Başkanları Platformu Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ: "93 yılda 32 bin erkek, 150 kadın belediye başkanı seçtik. Biz artık varız, ülkenin yarısıyız. Biz artık 'mış gibi' istemiyoruz."

Milliyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Türkiye Kadın Belediye Başkanları Platformu Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ, Türkiye'de yerel siyasette cinsiyet farkının kadınları rahatsız ettiğine işaret etti. Kadınların, siyasi parti yöneticilerinin kadın adayları bilerek seçilmeyecek yerlerden listelere yerleştirdiğini düşündüğüne dikkati çeken Aktuğ, şöyle devam etti: "Ben 7 Haziran 1992'de kurulan Seyrek Belde Belediye Başkanlığı görevimi 2009 tarihine kadar yaptım. Ülkemiz 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti kurdu. Atamız başta olmak üzere kurucu irade, pek çok Avrupa ülkesinden önce 1926'da Medeni Kanun ile kadın erkek eşitliğini getirdi. 3 Nisan 1930'da ülkenin kurtuluşuna katkı sunan kadına, şehirlerin daha yaşanılır olmasında seçilme hakkı tanıdı. Cumhuriyet en son 1935 yılında kadının ülkeye dair karar almasını sağladı. Belediye başkanları yönünden hikâyemiz 93 yılda maalesef yeterince anlaşılamadı. Öyle ki 1930 yılından günümüze 93 yılda 19 yerel seçimde 32 bin erkek, 150 kadın başkan seçebildik. Yüzyıllık hikâyede kadın, var ama yokmuş gibi. Bir gazeteci olarak 2013 yılından bugüne seçicilere yokluk hikâyemizi anlatmaya çabaladık. Çok az sayıda başkanımızla platform altında toplandık. Konuştuk, yol arkadaşı, sırdaş olduk. Şimdi ayağa kalktık yokluk hikâyemizi duyurmak istedik. Aslında matematik ve sayılar yüzyılı önümüze koydu. Biz artık 'mış gibi' istemiyoruz. Biz artık varız, ülkenin yarısıyız. Tam da şimdi yüzyılın hesabını kapatacağız. Kadının değil insan hakkının teslimi yolculuğumuza katılmak isteyen herkese teşekkür ederiz. Demokrasi ve cumhuriyet hepimizindir."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Açığını kapatacağız

93 yılda 32 bin erkek, 150 kadın belediye başkanı seçildiğine yeniden vurgu yapan Aktuğ, şunları kaydetti: "Ben, 2019 senesinde 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde yüksek lisans tezimi bu konuda yaptım. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir' sözleriyle, toplum içinde kadınlara verdiği değeri her fırsatta dile getirdi. Öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara 'seçme ve seçilme hakkı' verilmesini sağladı. 1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Sözde değil, eylemde de varız. 93 yılın açığını hep birlikte kapatacağız. Kadınlarımıza borcumuzu ödeyeceğiz."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İlk kadın başkan

Seçme ve seçilme ile ilgili ilk adımın 5 Kasım 1930'da atıldığını anımsatan Aktuğ, şunları dile getirdi: "Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikle kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi.

Kadınlar, bu siyasal haklarını aynı yıl yapılan belediye seçimlerinde kullandı. Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde kadın belediye başkanı seçildi. Sadiye Hanım, Türkiye'nin ilçede seçilen ilk kadın belediye başkanı olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. 1933 yılında ise kadınlara muhtar olma ve köy heyetini seçme hakkı tanındı. Türkiye'nin ilk kadın muhtarı ise, Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Hanım oldu. Çok partili siyasal yaşama geçildikten sonra ilk kez bir şehirde kadın belediye başkanı seçildi. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 27 üyesi bulunan Mersin Belediye Meclisine seçilen Müfide İlhan, ilk kadın il belediye başkanı oldu."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Tüm kadınlara rol model olmalıyız"


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de görüşlerini şöyle dile getiriyor: "Ben üç dönem parlamento görevinde bulundum. Hem Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı yaptım hem de kurucu Aile Bakanlığı yaptım. Yeni nesil bir belediyecilik var. Dolayısıyla böyle baktığımız yerde kadın belediye başkanlarının her geçen gün sayısının artması gerekiyor. Kadının duygusal zekâsı, anneliğin getirdiği şefkat, merhamet duygusuyla kenti yönetmek çok önemli. Artık belediyecilikte doğumdan ölüme yaşama dokunmak, çocuk dostu kadın, dostu, aile dostu, engelli dostu, hayvan dostu; insanı merkeze alan bir yerel kalkınma modeli var. Kalkınma da yerelde başlıyor. Demokrasi yerelde başlıyor. O yüzden şehirlere kadın bakış açısı kadının duygusal zekâsı ve kadın şefkati gerekiyor. Tüm kadın başkan adaylarının havuza girmelerini aday adayı olmalarını tavsiye ediyorum. Rol model olalım. Gelecekte genç bir kızın kendine dair hayalinde, 'ben de belediye başkanı olabilirim' hayalini hayata geçirebilsin. Üzerimizde büyük bir sorumluluk ve emanet var. Bunu başaran kişilerden biri olarak ben tüm kadınlara belediye başkanlığını tavsiye ederim."

Kente anne gözüyle bakıyor


Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Ben kente belediye başkanı gözüyle bakarım. Fakat sadece belediye başkanı gözüyle değil kadın gözüyle, en önemlisi de anne gözüyle bakarım" diyor.Projeleri üretirken halka, sivil toplum örgütlerine, kadınlara düşüncelerini sorduğunu anlatan Çerçioğlu, şunları belirtiyor: "Kadınlarla işbirliği yapıyorum. Belediyeye personel alacağımız zaman eşit adaylar arasında kadınları tercih ediyoruz. Birçok kadın otobüs şoförümüz, güvenliklerimiz var. Hukuk müşavirimiz kadın, bir genel sekreter yardımcım kadın ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin imar daire başkanı bir kadın... Belediyede üst düzey yöneticiler kadın yönetici olunca bir bakıyorsunuz ki kenti kadınlar yönetiyor, kente kadın eli değiyor. Kadınlar daha prensipli ve çalışkandır. En önemlisi vatandaşı daha çok dinlerler. Bizler yönetici kadın sayısını artırabilirsek daha yaşanabilir kentler elde ederiz. Kentler yaşar ve kadınlarımız da kentle birlikte yaşar. Kadın adayların çoğalması gerektiği inancındayım. Sayın Genel Başkan'ımızın daha önce defalarca ifade ettiği gibi bu seçimde kadın aday ve kadın belediye başkanı sayısının artacağına inanıyorum."

'Kalplere dokunuyoruz'

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuba Özbay ve merkezin üyelerini makamında konuk etti. Özbay, Büyükşehir Belediyesinin engelli hizmetleriyle birebir görüştüklerini ve çalıştıklarını anlatan Özbay, erişilebilirlik konusunda şehir adına daha neler yapılabilecekleri konusunda çaba gösterdiklerini bildirerek, Başkan Büyükakın'a sağlık ve sosyal hizmetler noktasında hizmetleri için teşekkür etti. Engelli hizmetlerine dönük hizmet ve projeleri yakından takip ettiğini dile getiren Başkan Büyükakın ise "STK'lar başta olmak üzere gönüllü hizmetleriyle bu alanda çok önemli işler ortaya koyulduğunuzu yakından biliyorum. Bu konudaki duyarlılığınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Engelli hizmetleri başta olmak üzere sağlık ve sosyal hizmetlerde yapılan her proje çok kıymetlidir. diye konuştu.