9 gün tatilden önemli notlar

Uzun bir bayram tatilini geride bıraktık. Bayramın yaz ayına denk gelmesi dolayısıyla kıyı bölgelerine rağbet çok fazlaydı. Marmara, Ege, Akdeniz'de tatil yerleri doldu taştı. Denize kıyısı olmasa da turizm bakımından değer taşıyan bazı kentlerimiz de bu tatil hareketliliğinden nasibini aldı. Söz gelimi tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Konya, çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırladı.

Gelelim, tatil günlerinden geriye kalan notlara

Kurban Bayram'ından önceki yazımda Çanakkale Boğazı ve ada geçiş rakamlarını GESTAŞ'tan alıp sizlerle paylaşacağımı söylemiştim. Bayram tatilinin bitmesiyle rakamlara ulaştım. 9 gün süresince Çanakkale Boğazı hattında geliş gidiş olarak 66 bin araç ve 144 bin yolcu taşıyan GESTAŞ, Bozcaada ve Gökçeada'ya günlük bin araç götürmüş. Yani sadece iki adamıza 9 günde 18 bin araç giriş yapmış. Taşınan araç sayısını görünce adalardaki kalabalık aklıma geldi ve Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ile Gökçeada Belediye Başkanı Ecevit Keleş'i aradım. Başkan Göztepe, adaya gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu aktardı. Konuşması arasında dikkatimi çeken iki konu oldu. Birincisi adada yol kenarlarına ve otoparklara bırakılan araçlardan belediye hiçbir ücret almamış; ikincisi ise dönüşe geçen araçlardan ayakbastı parası olarak 200 lira ödemeleri talep edilmiş, ancak bu ücreti de kimse ödemek istememiş ve ödemeden adayı terk etmiş. Başkan Ecevit Keleş, oysa Gökçeada'nın birçok Yunan adasından daha güzel olduğunu, adanın her tarafından rahatlıkla denize girilebildiğini ve tüm plajların yüzde 50'sinin halk plajı olduğunu söylüyor. Takdir etmek halka kalıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çöp bırakmadan tatil yapamıyoruz!

9 günlük Kurban Bayramı'nı turizm beldelerinde geçirmek isteyen vatandaşlar tatillerini yaptı ve yaşadıkları şehirlere döndü. Geriye de bıraktıkları çöpler kaldı! Türkiye'nin ilk "cittaslow" yani "sakin şehri" olan Seferihisar'da da diğer şehirlerde olduğu gibi manzara değişmedi. Tatilcilerin gidişiyle kent normale dönmeye çalışıyormuş. Kurban Bayram'ından sonra Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile konuştum. Başkan'ın verdiği bilgiye göre, sakin şehir 9 gün boyunca 500 bin kişiyi ağırlamış. İlçeye 9 günde 180 bin araç girişi olmuş. Yüzde yüz doluluk yaşanırken en ufak bir aksilik yaşanmamış. Başkan Yetişkin, bir aksilik çıkmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, şu bilgiyi paylaşıyor: "9 gün boyunca tüm ekiplerimiz 724 görev yaptı. 1 günde 360 ton çöp topladılar. 130 temizlik personeli sahadaydı. Günde çift vardiya yaparak, 6 tır dolusu çöpü topladılar. Tüm çalışanlarımı yürekten tebrik ediyorum."