Merkez Bankası yarın kendi itibarını da oylayacak

Kritik faiz kararı yaklaşırken, piyasadaki tahminler farklılık kazanmaya başladı. Merkez Bankası'nın kararı verecek olan 5 kurul üyesi, yarın enflasyonla mücadelenin geleceğini belirlerken, aynı zamanda kurumun itibarını da oylayacak.

Faiz indirim kararı çıkacağı konusunda, piyasa beklentisi hâlâ çok yüksek. Ancak karar günü yaklaştıkça, faiz indirim oranındaki tahminlerin giderek düştüğünü görüyoruz.

Herkesin faiz indirimi beklemesinin çıkış noktası, "Merkez Bankası siyasi baskıyla faizleri yüzde 40'ın altına indirmek zorunda" fikri gibi gözüküyor. ünkü bu tahminleri yapanların çoğu "enflasyon verileri ve beklentilere bakıldığında faiz indirimi yapılmasının doğru olmadığı" görüşünü de savunuyor. Buna rağmen ağırlıklı çoğunluk faiz indirim kararı bekliyor.

Eylül'deki 2.5 puanlık faiz indirimi öncesi, enflasyon verilerine bakılıp, daha düşük oranlı bir indirim yapılabileceği belirtiliyordu. Ancak Merkez Bankası 2.5 puanlık indirim yapıp, bir yandan "daha önceki 3 puanlık indirimi küçülttüğünü" gösterdi ama indirimi de yüksek tuttu. Bu kararın ardından gelen enflasyon ve beklenti rakamları, o indirimin yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

1 PUANLIK İNDİRİMLER

Son verilere bakıldığında "artık indirimlerin sona ermesi gerektiği, aksi takdirde enflasyon hedeflerine güvenin kalmayacağı" açıkça görülüyor. Herkes de görüyor ama buna rağmen faiz indirimi geleceği beklentisi çok yüksek. "İndirimin iktidarın istediği, reel sektörün durumunu düzeltmeye yetmeyeceği" görülmesine rağmen indirim bekleniyor.

2.5 puanlık bir indirim daha yapılacağı beklentisi ise son günlerde iyice azaldı. Bunun yerine piyasalarda, "1.5 puanlık indirim yapılıp, politika faizinin yüzde 39'a ineceği" beklentisi yükselmişti.

Uluslararası finans kurumu JP Morgan son analizinde faiz indiriminin 1 puan olacağı tahmininde bulundu. Tahmine göre ekim ve aralıkta 1'er puanlık indirim yapılıp yıl sonunda politika faizinin yüzde 38.5'e inmesi bekleniyor.

"TCMB faiz indirimlerini daha da yavaşlatacak" başlığıyla paylaşılan raporda kurum, 2025 sonu enflasyon beklentisini yüzde 31.5'ten yüzde 32'ye yükseltti. Bu yıl ve 2026'da hem enflasyonda hem de faizlerde yukarı yönlü riskler bulunduğunu kaydeden kurum, Merkez'in