Karslıoğlu: Beton karteline 'dur' denmeli

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, "Betonda bir kartel var. 2026'da ev fiyatlarında fahiş artış beklemiyoruz. Fiyatların istikrarlı seyredeceğini düşünüyoruz. Ancak beton karteli devam ediyor. Hükümetin ve rekabet kurumunun bu konuya el atması gerekiyor. Beton fiyatlarındaki belirsizlik inşaat maliyetlerini artırıyor ve sektöre büyük zarar veriyor" dedi.

Bu yıl zorlu bir süreçten geçen inşaat sektörünün 2026'ya umutla baktığını belirten DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu,"2026 yılından beklentilerimiz çok büyük, faizlerin düşmesiyle birlikte konuta ulaşım daha da kolaylaşacak. 2025'teki fahiş fiyatların 2026'da olacağını düşünmüyoruz. TOKİ konutlarının inşaatı, sektörümüze can simidi gibi gelmiştir " dedi.

SEKTÖR 2026'DAN UMUTLU

İnşaat sektörü, hazır beton, demir-çelik, çimento, seramik ve lojistikten mobilyaya kadar birçok yan sektörü besleyen lokomotif alanlar arasında yer alıyor. Bu nedenle sektördeki durgunluk, tedarik zincirindeki esnaf ve çalışanları da doğrudan etkiliyor. Son dönemde özellikle hazır beton ve diğer temel girdilerdeki maliyet artışları projelerin hesaplarını zorlaştırırken, finansmana erişimdeki sıkıntılar da yeni yatırımların hızını düşürdü. Sektör temsilcileri, rekabetin artması ve fiyatların daha öngörülebilir hale gelmesinin 2026'da üretimi yeniden canlandıracağını belirtiyor.
2025 BURUK GEÇTİ

Haberin Devamı

Genel merkezi Adana'da bulunan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, geçen yılı değerlendirmesinde yaptığı açıklamada, "2025 yılı sektörümüz adına zor geçti. Maalesef üzülerek söylüyorum ki sektörümüzü sadece deprem konutları canlandırdı. TOKİ konutlarının inşaatı, sektörümüze can simidi gibi gelmiştir. Ancak yap-sat işletmeleri için bu yıl biraz buruk geçmiştir. 2025 yılında yerel yönetimlerin imar konusundaki başarısızlıkları, inşaat maliyetindeki girdilerin hızlıca artması, beton kartelinin devam etmesi sektörü zorladı. 2026 yılından beklentilerimiz çok büyük. Faizlerin düşmesiyle birlikte konuta ulaşım daha da kolaylaşacak ve TOKİ'nin 500 bin konut hamlesi sektöre canlılık katacak. 2025'teki fahiş fiyatların 2026'da olacağını düşünmüyoruz. Ekonomik programdaki gidişat artık seyir halini aldı. Fiyatların yerinde seyredeceğini bekliyoruz. Ancak beton karteline hükumetimizin ve rekabet kurumunun el atması gerekiyor" şeklinde konuştu.