AKAMDER Başkanı Azmaz'dan net çağrı: Birlikte güçlüyüz, destek bekliyoruz!

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Sayım Azmaz, petrol ve akaryakıt fiyatlarında son aylarda yaşanan ciddi artışların hem vatandaşın alım gücünü hem de kamu yatırımlarının sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini belirterek merkezi hükümete acil destek çağrısında bulundu.

2026 yılının Ocak ayında yaklaşık 62–70 dolar bandında bulunan Brent petrolün bugün 96–97 dolar seviyelerine ulaştığına dikkat çeken AKAMDER Başkanı Azmaz, kısa sürede yaşanan bu yükselişin yalnızca akaryakıt fiyatlarına değil, ekonominin tamamına yansıdığını ifade etti. Başkan Azmaz, "Petrol fiyatındaki artış sadece şantiyede kullandığımız mazotun maliyetini artırmıyor. Nakliye, iş makineleri, asfalt, bitüm, demir, beton ve daha birçok ürünün üretim ve taşıma maliyetlerini yükseltiyor. Petrol fiyatındaki artış tedarik zincirinin tamamına yayılarak doğrudan veya dolaylı biçimde vatandaşımızın ödediği fiyatlara yansıyor" dedi.

"SADECE FİYAT FARKI İSTEMİYORUZ"

"Biz sadece kendimiz için fiyat farkı talep etmiyoruz. Vatandaşımızın da üzerindeki ekonomik yükün hafifletilmesini istiyoruz" diyen Başkan Azmaz, kamu müteahhitlerinin 2026 yılının başındaki ekonomik şartlara göre aldıkları ihaleleri bugün çok daha yüksek maliyetlerle sürdürmeye çalıştığını belirterek, mevcut fiyat farkı uygulamasının olağanüstü maliyet artışlarını karşılamakta yetersiz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Başkan Sayım Azmaz, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Bir taraftan kamu yatırımlarının sürdürülebilmesi için mevcut fiyat farkı sistemi gerçek maliyetleri karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Diğer taraftan vatandaşımızı korumak amacıyla akaryakıttaki vergi yükünün geçici olarak azaltılması veya petrol fiyatlarındaki olağanüstü artışın bir bölümünün vergi mekanizmasıyla dengelenmesi değerlendirilmelidir.

Biz sadece kendimiz için fiyat farkı talep etmiyoruz. Vatandaşımızın da üzerindeki ekonomik yükün hafifletilmesini istiyoruz.

Kamu müteahhidinin ayakta kalması, kamu yatırımlarının devam etmesi demektir. Vatandaşın üzerindeki maliyetin azaltılması ise ekonomik hayatın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.

"TEDBİR ALINSIN"