Erdoğan Anadolu'da İstanbul'a oy isterken...

1 Mart seçimlerinin sonucu 2019 yerel seçimlerinde yeşeren, 14 Mayıs'ta sönümlenen iktidarı değiştirme hikayesinin devam ettiğini gösterdi. Seçimin sonuçları iktidar kanadı için büyük şok muhalefet kanadı için ise büyük sürpriz oldu. Çünkü bu kadarını kimse beklemiyordu.

Siyasi ve iktidar hayatında pek çok badireler atlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan için sanırım yaşadığı en büyük şok bu 31 Mart gecesi olmuştur.

Türkiye genelinde oy oranını bu derece artırması, CHP tarihinde alamadığı şehirlerin yönetimini alması sanırım CHP için büyük sürpriz olmuştur. Bursa, Denizli, Balıkesir, Amasya, Kırşehir, Kilis bile tamam da CHP, AK Parti'nin 22 yıldır yüzde 50'in üzerinde oy aldığı Adıyaman'ı yüzde 48 oyla kazandı.

CHP, AK Parti'den devraldığı şehir yönetimlerini öyle az bir oy farkıyla da almadı. Ankara'da Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı'nın adayı AK Partili Turgut Altınok'a Turgut Altınok'un toplamda aldığı oy oranı kadar fark attı.

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu üçüncü kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı seçim kazandı, sandıkta
31 Mart seçimlerinin sonucu 2019 yerel seçimlerinde yeşeren, 14 Mayıs'ta sönümlenen iktidarı değiştirme hikayesinin devam ettiğini gösterdi. Seçimin sonuçları iktidar kanadı için büyük şok muhalefet kanadı için ise büyük sürpriz oldu. Çünkü bu kadarını kimse beklemiyordu.

Siyasi hayatında pek çok badireler atlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan için sanırım yaşadığı en büyük şok bu 31 Mart gecesi olmuştur.

22 yıllık devr-i iktidarında 'balkon'da zafer konuşmaları yapan Erdoğan ilk kez yaptığı 'yenilgi' konuşmasında "daha öncekiler gibi bu seçimlere de yoğun hazırlandık, AK Parti kadroları gece gündüz demeden sahadaydı. Bizzat ben son iki aylık dönemde 52 şehrimizi ziyaret ettim, mitingler yaptım, halkımla bütünleştim, kucaklaştım, ilgi vardı ama maalesef istediğimiz sonucu alamadık" dedi ve 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını değerlendireceklerini, özeleştirilerini yapacaklarını söyledi.

Türkiye genelinde oy oranını bu derece artırması, CHP tarihinde alamadığı şehirlerin yönetimini alması sanırım CHP için büyük sürpriz olmuştur

Kaldı ki CHP AK Parti'den devraldığı şehir yönetimlerini öyle az bir oy farkıyla da almadı.

Ankara'da Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı'nın adayı AK Partili Turgut Altınok'a Turgut Altınok'un toplamda aldığı oy oranı kadar fark attı.

İstanbul'da Ekrem İmamoğlu üçüncü kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı seçim kazandı, sandıkta iktidarı bütün bileşenleriyle yendi.

Bu seçimin Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçtiğini bütün Türkiye biliyordu.

Nitekim Erdoğan'da bunun böyle bilinmesini istedi ki, bu seçimlerde son seçimim diyerek oy istedi.

Çünkü Erdoğan 2019 yılında yıllarca oluşturduğu denklemi bozabilecek siyasetçinin Ekrem İmamoğlu olduğunu gördü. Bu yüzden İstanbul'u yeniden kazanmayı bu kadar çok istedi Bu sebeple gittiği bütün şehirlerde Murat Kurum'a oy istedi.

17 'siyasi teknisyen'ini - bütün bakanlarını- İstanbul'da Murat Kurum'a seçim kazandırsınlar diye sahaya sürdü.

Ben böylesi bir tabloda, karşısında büyük bir orduya karşı, ki CHP içindeki direnci de unutmamak lazım, tek başına yarışan Ekrem İmamoğlu'nun bir puan farkla bile seçimi kazanmasının büyük bir başarı olacağını söylüyordum.

Ekrem İmamoğlu 12 puan fark attı Murat Kurum'a. Bu hiç kuşkusuz ki büyük bir başarıdır. Türkiye genelinde de CHP'nin oylarının artmasında Ekrem İmamoğlu etkisi olduğunu düşünüyorum. Bursa, Denizli, Balıkesir, Amasya, Kırşehir, Kilis bile tamam da CHP, AK Parti'nin 22 yıldır yüzde 50'in üzerinde oy aldığı Adıyaman'ı yüzde 48 oyla kazandı.

Daha ötesi var mı

Erdoğan kendi ifadesiyle "gittiği, miting yaptığı 52 şehirde, kucaklaştığı halkından" İstanbul'a oy isterken, İstanbul'u yeniden kazanma sevdası ve çabası içindeyken bütün Türkiye'yi kaybettiğini fark edememiş!

61 milyon seçmen 36 ilde "bizi CHP yönetsin" dedi, CHP Türkiye genelinde aldığı oy oranı ile AK Parti'yi ikinci sıraya düşürerek birinci oldu.

CHP Genel Merkezinin önündeki kalabalığa seslenen CHP Lideri Özgür Özel partisinin sandıktan büyük bir başarıyla çıktığını TRT referansıyla "Bugün partimizi hep beraber şu ana kadarki sonuçlara göre, vallahi ben TRT'nin yalancısıyım, birinci parti yaptık" diyerek müjdelerken bütün siyasi partilere eşit mesafede durması gereken bir devlet kanalının ne hale geldiğini ve iktidarın ayıplı halini bir kez daha gözler önüne serdi bütün çıplaklığı ile

Seçim kazanma görgüsüzlüğünü yaşatmaması, CHP genel merkezinin önünde toplanan, yıllar sonra ilk kez böylesi bir sandık zaferi yaşayan seçmenlerine- iktidarın her seçim sonrasında kendilerini yuhalatmasına, aşağılayıcı sözler kullanmasına rağmen- iktidarı yuhalatmaması ise büyük bir olgunluk, takdir edilmesi gereken bir nezaket.