Mehmet Şimşek de sahaya indiğine göre

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Merkezi yönetimle yerel yönetim aynı siyasi partiden olmazsa o şehre hizmet gelmez, o şehir garip kalır" türünde bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.

Ama tabii Bakan Şimşek "tehdit" dili, "aba altından sopa göstermek" mizacına uygun olmadığı için, "pozitif" bir söylem kullandı, Murat Kurum'un seçimi kazanmasının faydalarını sıraladı.

Şimşek'e göre "İstanbul'da konut sorunun da ulaşım sorunun da çözülmesi, şirketlerin daha iyi kazanması" için "Murat Bey kardeşimizi güçlü bir şekilde" desteklemek gerekiyormuş

Bakan Şimşek'in tam sözleri şöyle:

"Eğer büyükşehir iyi çalışırsa, inanın şirketlerimiz daha verimli olur. Neden Çünkü evden işe, işten eve daha az zaman harcarsınız. O nedenle Murat kardeşimiz İstanbul'a gelirse metro çalışmaları, metro yapımı hızlanırsa, herkes kazanır. Çalışan kardeşimiz kazanır daha az strese girer. Şirketlerimiz kazanır, daha yüksek verimle çalışır." (2 Mart, Güneydoğu Sofrası İstanbul Buluşması)

Kurum'u desteklemenin faydaları, faziletleri bitiyor mu Kesinlikle hayır, bitmiyor, afet riskinin çözümü de, ülkesinin dijital çağı yakalamanın formülü de Murat Kurum'la mümkünmüş! Çünkü diyor Bakan Şimşek "Dijital çağı yakalamanın yolu Murat Bey kardeşimizi güçlü bir şekilde desteklemekten geçiyor" diyor.

Mehmet Şimşek'in işini gücünü bırakıp Murat Kurum'un seçim kampanyasına destek için sahaya inmesi, demokrasi tarihimizde hiçbir iktidarın elde edemediği medya gücünün ve devlet imkanlarının bütün desteğine rağmen Cumhur İttifakı açısından işlerin yolunda gitmediğini gösteriyor.

Yeniden Refah Partisi hariç, Cumhur İttifakı yerel seçimlere blok halinde, buna mukabil dağılmış bulunan Millet İttifakının bütün paydaşları ise seçimlere kendi logolarıyla, kendi adaylarıyla girdi. Rakamsal olarak bakıldığında Murat Kurum'un Ekrem İmamoğlu karşısında şansı daha fazla. Çünkü Murat Kurum dağılmış muhalefet bloğuna karşı ittifakın adayı. Ekrem İmamoğlu seçimde sadece Murat Kurum'la değil muhalefetin adaylarıyla da yarışıyor. Bir diğer zorluğu ise CHP'deki genel başkan değişiminden sonra CHP'de suların durulmaması, CHP içinde de İmamoğlu'na karşı bir direnç hala var.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Ekrem İmamoğlu Murat Kurum'la başa baş gidiyor ve çoğu zamanda anketlerde Murat Kurum'u geçiyor.

Hakkını teslim etmemiz gerekiyor ki İmamoğlu açısından bu büyük bir başarıdır, AK Parti açısından ise ciddiyetle tahlil edilmesi gereken bir durumdur.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan'da durumun farkında olmalı ki yeri göğü Murat Kurum afişleriyle donattıkları halde, devletin bütün musluklarını Murat Kurum kazansın diye açtıkları halde Kurum istenilen oyu yakalamıyor.

İşte bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan bir de "siyasi teknisyenlerini" sahaya sürdü. Sonuçta bu hükümet sisteminde bakanlar yok, bakanların hepsi birer siyasi teknisyen.

Ancak Mehmet Şimşek'in Murat Kurum için sahaya inmesi, devlet imkanlarıyla seçim kampanyasına destek vermesi özellikle finans çevrelerinde rahatsızlık yarattı.

Çünkü enflasyonla mücadele maalesef seçim kampanyası dinlemiyor, teneffüs vermiyor, yükselmeye devam ediyor.

Şimşek bugüne kadar siyaset üstü kalabildiği için ekonomi çevrelerinde itibarlı oldu, itibarlı olduğu için Erdoğan ekonomiyi düzeltsin diye dün seçim meydanlarında yuhalattığı Mehmet Şimşek'e ekonomiyi teslim etti.

İçeride ve dışarıda ekonomi piyasalarının Mehmet Şimşek'e güven duymasının sebebi politikacı olduğu için değil, prensipli, ilkeli ekonomist olduğu için. Şimşek kendisine olan bu güveni heder etmemeli, tarafsızlığını koruması gerekiyor.