Darbeci Sisi 'in' 'canımız ciğerimiz' ama Müslüman Kardeşler 'out' mu

Darbeci Sisi in "canımız ciğerimiz" ama Müslüman Kardeşler "out" mu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'asla ama asla', 'bu can bu bedende olduğu müddetçe' diyerek başlayıp kestiği raconların, meydan okumalarının tam tersini yaptığının en son örneği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi oldu

11 yıl aradan sonra geçen hafta Mısır'a giden Erdoğan, asla barışmam, tokalaşmam, tenezzül de etmem dediği Sisi ile barıştı, tokalaştı. Mısır Cumhurbaşkanı için "Değerli kardeşim" ifadesini kullanarak, Sisi'yi Ankara'ya davet ettiğini, ilk fırsatta bu ziyareti gerçekleştirmesini istediğini, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını duyurdu.

Bir aksilik olmazsa Sisi de Nisan ayında Türkiye'ye gelecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi'yi kırmızı halılarla karşılayacak.

Erdoğan'ın şu sözlerinin üzerinden ne kadar zaman geçti:

"Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir. Göreve geldiğinden bu yana 42 kişiyi idam etti. En son 9 genci idam etti. Bir defa yenilir yutulur lokma değildir. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla!"

Peki ya şu sözlerinin üzerinden ne kadar zaman geçti:

"Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, ama asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden Halkının yüzde 52 oyunu almış bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkûm eden bir anti-demokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masaya da oturmam."

Türkiye'de gündem yoğun, siyasetçiler de çok konuştuğu için sözler arada çabukça kaynayıp unutulabiliyor. Erdoğan Sisi'yle münasebetini sürdüren Avrupa Birliği ülkelerini de "AB ülkelerinde darbecilik yasak olduğu halde siz nasıl oluyor da Sisi'nin davetine icabet ediyorsunuz" diyerek eleştirmişti.

Erdoğan 23 Haziran 2019 yılındaki yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Sisi üzerinden çıtayı öyle bir yere çıkardı ki, seçmenlere "Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz" diyerek oy istedi, Ekrem İmamoğlu'nu Sisi diyerek miting meydanlarında seçmenlerine yuhalatmıştı.

Peki bu kadar söz, öfke, hamaset, tepki, söylenen sözler ne oldu

Mısır açısından ne değişti Hiçbir şey, Mısır orada duruyor, Sisi de

Ayrıca bildiğimiz kadarıyla Sisi Türkiye'yle barışmak için araya aracılar falan da koymadı.

Sisi Türkiye için Erdoğan için kendisini bugün çelişkiye düşürecek, 'şunu şunu demişti, ne oldu' dedirtecek sözler de sarf etmedi.

Değişen her zamanki gibi Türkiye oldu, Erdoğan çıkıp Mısır ile ilişkilerimizi bozmaya sebep olan şu, şu gerekçeler vardı artık onlar ortadan kalktı diyebilir mi, olsaydı zaten açıklardı, bunu bir zafer olarak propagandasını yapardı.

Yanlış anlamayın Erdoğan Mısır'a gitmekle, Sisi'yle tokalaşmakla doğru olanı yaptı, olması gereken de budur.

Ama bir sınırımızın, bir ölçümüzün olmadığı, terazinin bir türlü denge de durmadı da ortada.

Şimdi Erdoğan "asla ama asla" barışmam dediği Sisi'yle barışırken, "Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir" dediği Sisi'den kaçıp Türkiye'ye sığınan merhum Mursi'nin arkadaşları, Müslüman Kardeşler'in İstanbul'da yaşayan lideri Mahmut Hüseyin'in de aralarında bulunduğu bazı Müslüman Kardeşler yöneticilerinin Türkiye vatandaşlıkları iptal edilmiş!

Ama bir düzeltme yapalım, Erdoğan Sisi'yle görüştükten sonra değil, Sisi'yle görüşmeden iki ay önce Mahmut Hüseyin ve diğer Müslüman Kardeşle yöneticilerinin vatandaşlıkları iptal edilmiş.

Ayrıntılarını öğrenmek için Mahmut Hüseyin'e yakın bir isimle görüştüm.

Mahmut Hüseyin Mısır İhvanı Müslimin'in genel sekreteri olarak görev yapan önemli bir isimdi. Sisi'nin darbesinden iki gün önce Türkiye'ye gelmiş ve sonrasında ülkemizde kalmış. Mahmut Hüseyin'e yakın isim, şu anda ülkemizde Sisi'den kaçıp ülkemize gelen 30 bin Mısırlı olduğunu ifade etti.

Mahmut Hüseyin beş yıl önce gayrimenkul alımıyla vatandaş olmuş. İki ay önce nüfus idaresinden aranarak vatandaşlığının iptal edildiği söylenmiş. Bunun üzerine Mahmut Hüseyin'in durumu iktidar yetkililerine bildirilmiş, bir yanlışlık olduğu, bunun düzeltileceği söylenmiş ama herhangi bir gelişme olmamış. Yani Erdoğan'ın haberi olmuş iki ay öncesinde.

Mahmut Hüseyin'in vatandaşlığının iptal edildiği bilgisinin kamuoyuna yansıması AK Parti içinde de bir hayli rahatsızlık oluşturmuş. Pazartesi gecesi iktidar yetkilileri Mahmut Hüseyin ile görüşmüşler, dosyasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğu, vatandaşlığının tekrar yeniden verileceği bilgisi verilmiş.