2023 Hedefleri gerçekleşmiş ama bizim yaşadığımız Türkiye'de değil.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin seçim mitinglerinde Türkiye'yi 2023 Hedeflerine kavuşturmuş, bütün vaatlerini yerine getirmiş gibi bahsetmeye devam ediyor.

Erdoğan 2023 Hedeflerini sanki gerçekleşmiş gibi ilk kez, partisinin seçim beyannamesini açıkladığı törende "Önce 2023 hedeflerimizle, ardından Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla ülkenin geleceğini inşa ettik" sözleriyle dile getirmişti. (30 Ocak 2024)

Sanırım nabız yokladı, etrafa, muhalefete bakındı, baktı ki itiraz eden, eleştiren, sorgulayan yok. Miting meydanlarında zaten kendi seçmen kitlesi, ne söylediğinin önemi yok, ne söylese alkışlanıyor. Erdoğan Denizli mitingindeki konuşmasında durumu biraz daha netleştirdi, dedi ki:

"Ülkemizi Cumhuriyetimizin ilk asrının en iddialı kalkınma projesi 2023 Hedefleriyle biz buluşturduk. Aynı şekilde ülkemizi cumhuriyetin ikinci asrının vizyonu Türkiye Yüzyılı'na da biz kavuşturacağız." (22 Şubat 2024)

İhtiyatlı olmakta fayda var, ben yine de yanlış anlamış olmayayım diye "buluşmak" sözünün TDK'daki anlamına baktım "kavuşmak", "bir arada olmak" manasına geliyor.

Erdoğan 2023 Hedeflerinin gerçekleştiğini, 2023 Hedeflerine ülkemizin kavuştuğunu söylüyor.

Sayın Erdoğan 2023 Hedeflerine kavuşanın hangi Türkiye olduğunu da söyleyebilir mi acaba

Sonuçta Erdoğan birtakım göstergelere bakarak Türkiye'nin 2023 Hedeflerine kavuştuğunu açıklıyor, bu kanaatte olmasının haklı gerekçeleri olmasa böyle bir açıklama yapmazdı.

Ben net bir şekilde şunu ifade edebilirim ki, bizim buralar 2023 Hedeflerine kavuşmadı, 2023 Hedeflerindeki vaatlerin gerçekleştiği Türkiye benim yaşadığım kısım değil.

Ama öyle görünüyor ki 2023 Hedeflerinin gerçekleştiği bir Türkiye var.

Neydi 2023 Hedefleri, 2023 yılına girdiğinde nasıl bir ülkemiz olacaktı

Şöyle demişti Erdoğan:

Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacaktı.

Erdoğan 2023 Hedeflerini açıkladığı 2011 yılında Türkiye 17. Sıradaydı, 2023 yılında 22. sıraya düştü.

Şu anda yine bizim Türkiye 17 sırada, Erdoğan'ın Türkiye'si ilk 10 ekonominin içinde olmalı!

Enflasyon tek haneli sayıya inecekti. Erdoğan bu vaadi dile getirdiğinde Türkiye'de enflasyon, TÜİK verilerine göre 10.43 seviyelerindeydi. 13 yıl sonra ise yine TÜİK'in verilerine göre enflasyon yüzde 80'lerde. ENAG'ın enflasyon oranını söylemiyorum.

Dünya Bankasının enflasyon raporuna göre Türkiye reel gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4. ülke.

2023 yılına kavuştuğumuzda ülkemizde işsizlik oranı yüzde beşin altında olacaktı. Erdoğan bu vaadi açıkladığında işsizlik oranı 9,8'di. Bugün bizim yaşadığımız Türkiye'de her dört vatandaştan biri işsiz.

Erdoğan'ın Türkiye'sinde işsizlik oranı yüzde 5'in altına inmiş olmalı!

2023 yılında Türkiye'de yoksulluk olmayacaktı.

Yine bizim Türkiye'de Dünya Sefalet Endeksi'nde ülkemiz 156 ülke içinde 21'inci sırada. Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Dünya endekslerine bakmaya gerek yok, bugün Türkiye'nin büyük bir çoğunluğu yoksulluk içinde.

Erdoğan'ın Türkiye'sindeki vatandaşlar bolluk, refah içinde yaşıyor olmalılar.

Milli gelirimiz 2 trilyon dolara çıkmış olacaktı, 1 trilyona çıkması bile oldukça zor.

Kişi başına gelirimiz 25 bin dolara çıkacaktı, ülkemizde 2013 yılında kişi başına gelir 12 bin 615 dolardı. Hatırlarsanız, önceki Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati Ocak 2023 tarihinde yaptığı bir açıklamada "2023 yılında kişi başına milli gelirimizin 12 bin doların üzerine çıkacağını öngörüyoruz" demişti. Çünkü kişi başına gelirimiz 8 bin dolarlara kadar düşmüştü.