Yüzde 40 rapor ve 4100 gün prim gerekli
SORU: 1 Temmuz 1970 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 20 Temmuz 2007 olup 4000 gün primim var. Aktif olarak çalışıyorum. Üç ayrı rahatsızlıktan ameliyat oldum. Yüzde 48 süresiz engelli raporum var. Üçüncü ameliyatı bu rapordan sonra oldum. Çalışmakta güçlük çekiyorum. Rahatsızlığım bir kaç hastalık üst üste koyulduğunda beni çok rahatsız ediyor. Yeni çıkan yasaya göre yüzde 60 oranındaki tek hastalık için emeklilik hakkı veriliyor. Birden çok hastalık, birden çok ilaç kullanmak demek, ilaçların da yan etkisine maruz kalmak demek. Benim normalde 7 yıl kadar çalışmam gerekiyor. Ama ben çalışabileceğimi sanmıyorum. Nasıl emekli olurum Türkan MELİKOĞLU
Haberin DevamıCEVAP: Sizin gibi ilk defa 31 Aralık 2008 tarihinden önce sigortalı olup, yüzde 40-49 arasında işgücü kaybı olan sigortalılar, emekli olmak için, 18 yıl sigortalılık süresi, 4100 gün prim şartlarına tabi. Yüzde 48 işgücü kaybınız varsa, 100 gün daha prim ödeyip priminizi 4100 güne tamamlamanız halinde, raporunuz ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu, en az yüzde 40 işgücü kaybına uğradığınıza karar verirse, engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz. Üçüncü ameliyattan sonra, rahatsızlıklarınızdan herhangi biri tek başına yüzde 60 oranında işgücü kaybınıza yol açmışsa, engelli hakkıyla da emekli olmanız mümkün (10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ve yüzde 60 oranında işgücü kaybı şartlarına tabi olarak).
EKSİĞİMİ İSTEĞE BAĞLI ÖDEYEBİLİR MİYİM
SORU: 5 Temmuz 1980 doğumluyum. SSK'lı (4A) işe giriş tarihim 15 Nisan 1998 olup 1273 gün primim var. İki çocuk borçlanması ile 1440 gün kazandığımda toplam 2713 gün primim oluyor. SSK'dan (EYT kapsamında) yaş aranmadan emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5975 gün prim gerekli. Eksik olan 3262 gün primi isteğe bağlı ödersem emeklilik şartlarım Bağkur'a mı tabi olur G.ÖZGÜR
CEVAP: İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur'a sayılıyor. Birden fazla sigortalılık statüsünde prim ödeyenlerin hangi statüden emekli olacaklarını son yedi yıl kuralı belirliyor. Primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Bu açıdan isteğe bağlı prim öderken dikkatli olmak gerekiyor. Prim eksiğiniz olan 3262 günü isteğe bağlı ödemeniz halinde, SSK'dan değil, Bağkur'dan emekli olmak zorunda kalırsınız. Ancak isteğe bağlı olarak 1980 gün (66 ay) prim ödedikten sonra, sigortalı çalışarak SSK'ya da 1282 gün prim ödeyip toplam priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte SSK'dan EYT kapsamında yaş aranmadan emekli olabilirsiniz.