Sevgiliye verilen hediyenin vergisi
Soru: Sevgililer Günü'nde sevgililerin birbirlerine verdikleri hediyenin vergisi var mı Varsa vergiyi kimin ödemesi gerekiyor ve vergi tutarı ne kadar SAMİ
Cevap: İnsanlar çeşitli nedenlerle birbirlerine hediye vermekte. Hediye sevginin bir göstergesi olarak alınıp verilmekte. Özellikle belirli özel günlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hediyeleşme geleneksel hale geldi. Hediye verilen özel günlerden biri de "Sevgililer Günü" olarak kutlanan 14 Şubat'tır. Öteden beri Sevgiler Günü'nde insanlar birbirine hediye alıp vermekteler. Toplumda çok bilinmese de belli şartlarda verilen hediyenin vergisi de var.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıVERGİYE DİKKAT
Sevgiyi öne çıkartan özel bir gün oluşu, insanları yakınlaştırması ve ekonomiye katkısı Sevgililer Günü'nün güzel ve hoş tarafları. Ancak, hediye alanların zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz tarafı olarak yorumlanabilir. Çünkü sevgiliden alınan hediyenin bir de vergisi olduğu çoğu kişinin aklına dahi gelmiyor. Ama maalesef alınan hediyenin belli koşullarda vergisi var.
VERGİYİ KİM ÖDÜYOR
Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgilinin ödemesi gerekiyor. Hem de Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ile ilgili vergi dairesine beyan ederek. Ancak, bu her alınan hediyenin de vergiye tabi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi söz konusu değil.
37 BİN 59 LİRAYA KADAR
Aldığı hediyenin değeri 37 bin 59 lirayı aşmayan sevgililer vergi ödemeyecekler. Çünkü Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin; 30 bin lira değerinde pırlanta yüzük hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 37 bin 100 liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.