Bayramda çalışana ek ödeme

Bayram ve idari tatil günlerinde ekonomik faaliyetlerin devam etmesi için birçok meslek grubu görevinin başında bulunuyor. Sağlık, özel güvenlik, gıda, perakende, turizm ve sanayi... Tabii bu dönemde tatil yapmayıp çalışmaya devam eden fedakar emekçilere yasalar ekstra ücret hakkı tanıyor. İşte bu konuda merak edilen detaylar...

SEKTÖRLERDE YANLIŞ UYGULANIYOR

Bayramda çalışanlara, çalışılan güne göre ekstra ücret ödeniyor. Ulusal bayram ve genel tatil günleri, '2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu' ile düzenleniyor. Ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili günlerince çalışanlara ödenecek ücret de '4857 sayılı İş Kanunu'nda kapsamlı olarak yer alıyor. Uygulamada ulusal bayram ve genel tatil günleri ve bugünlerde çalışanlara ödenecek ücret konusunda çoğu işyerlerinde yanlış uygulamalar yapıldığı görülüyor.

Haberin Devamı

1 YERİNE 2 YEVMİYE ALACAK

Her bayram öncesi mesai ücretleri de merak ediliyor. Kurban Bayramı, bugün öğleden sonra (Arife) başlayacak ve pazartesi günü sona erecek. Yani 4.5 günlük bir tatil söz konusu. Yani ekstra bir idari izin söz konusu değil. Bayramın 2 günü de hafta sonuna denk geliyor. 4857 sayılı İş Kanunu hükmünce; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde tatil yapmayıp, yasal günlük iş süresini aşmayacak şekilde çalışan işçiye, çalışmadan alacağı bir günlük ücretinin yanında, çalıştığı her bir gün için de normal bir günlük ücreti ödenecek. Yani 1 gün için 2 yevmiye almış olacak.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMA

Örneğin; günlük ücreti 1.500 lira olan ve haftanın 5 işgünü (günlük 9 saat) çalışan biri, Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 6 Haziran Cuma günü yasal çalışma süresi olan 9 saat çalışmışsa, bu kişiye çalışmadan bir günlük, çalışması karşılığında bir günlük olmak üzere toplam iki günlük ücret tutarı olan 3 bin lira ödenecek (1.500 TL x 2). İş sözleşmesinde 1.5 günlük veya 2 günlük ücret ödeneceği yazıyorsa hesap buna göre yapılır.

Normalde bayramda; biri çalışma karşılığı olmaksızın, biri de çalışma karşılığı olarak iki günlük ücret ödenmesine karşın, hafta tatiline rast gelen ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışan işçiye 2.5 günlük ücret ödenecek.

Haberin Devamı

HAFTA TATİLİNDE BU DETAYA DİKKAT!

Haftada 45 saat çalışan işçiye 24 saatlik dinlenme izni veriliyor. Buna hafta tatili deniyor. Bu izin işyerine göre değişmekle birlikte genelde pazar günü kullandırılıyor. Hafta tatilinde dinlenen yani çalışmayan işçiye normal bir günlük ücreti ödenir. Hafta sonu yapılan çalışma fazla çalışma sayıldığından, ücretin yüzde 50 artırımlı olarak ödenmesi zorunlu. Örneğin; pazar günü tatilinde dinlenmeyip çalıştırılan işçiye bir günlük ücretinin yanında günlük ücretinin yüzde 50 fazlası ödenir. Yani işçi 1.5 günlük ücret alır.

CUMARTESİ-PAZAR İŞBAŞINDA OLANLAR NE YAPACAK

Bu sene Kurban Bayramı tatilinin 3'üncü günü hafta sonu tatiline (pazar gününe) rast geldiğinden Kurban Bayramı'nın üçüncü günü çalışan işçiye, bir günlük ücreti çalışma karşılığı olmadan, bir günlüğü çalışma karşılığı, yarım günü de fazla çalışma ücreti olmak üzere 2.5 yevmiye ödenecek. Örneğin; pazar günü hafta tatili uygulanan işyerinde, saatlik 400 lira (günlük 3 bin TL) ücretle günde 7.5 saat olmak üzere haftada 6 gün çalışan birinin, Kurban Bayramı'nın 3'üncü günü olan pazar günü dinlenmeyip çalıştırılması halinde, çalışmadan alacağı bir günlük 3 bin TL, çalışması karşılığı bir günlük 3 bin TL ücretinin yanında, 1 günlük ücreti de yüzde 50 zamlı yani 1.500 TL olmak üzere, toplam 7 bin 500 TL ödenecek.