Banka promosyonunun iadesi istenebilir mi

SORU: Bir yerel belediyede çalışmaktayım. Bu ay içinde belediyenin başka bankayla maaş hesabı anlaşması oldu. Banka her personel için belli bir miktar komisyon ödeyecek. Ancak merkezi atamayla başka kuruma atandım. Atama sürecim devam etmekle beraber, muhtemelen komisyon yattıktan sonra göreve başlayacağım. Banka veya mevcut işverenim atandığım kurumda işe başlayınca bana yatırılan komisyonu geri isteyebilir mi E.V.

CEVAP: İşveren çalışanların ücretlerini belli süre (genelde iki-üç yıl) bankaya yatırılması karşılığında çalışanların hesabına promosyon adı altında belli tutarda para yatırılması için bankayla sözleşme imzalamaktadır. Bu promosyon anlaşmasıyla, sözleşme tarihinden itibaren anlaşma süresince (iki veya üç yıl) çalışanın maaşının belirlenen banka şubesine yatırılacağı taahhüt edilmektedir. Başka kuruma geçtiğinizde maaşınız sözleşme imzalanan banka şubesine yatırılmayacağından, ödenen promosyon tutarının iadesi istenir.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BORÇLANSAM NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

SORU: Sigorta başlangıç tarihim 11 Ağustos 1999 olup 3770 gün prim ödemem var. 720 gün doğum borçlanması yapsam ne zaman emekli olurum Emine Seda ALPER

CEVAP: Çocuğunuzun ve kendinizin doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 20 yıl sigorta süresi, 5975 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak. Doğumunuz borçlanma şartlarını taşıyorsa doğumunuzu borçlanıp, ayrıca 1485 gün de prim ödeyerek primi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğu için bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız mümkün.

4500 GÜN PRİMLE EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTINA DİKKAT!

SORU: 1979 doğumluyum. SSK giriş yılım 2001 olup 6000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim Derya İYİGÜN

CEVAP: Derya hem kadın, hem erkek ismi olarak kullanılmakta. 1000 gün daha prim ödeyip toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, kadın okursanız 58, erkek okursanız 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, yine aynı tarihte yani kadınsanız 58, erkekseniz 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme, kadın 58, erkek 60 yaş şartlarına tabi olarak).