Annem eş ve babadan çift maaş alabilir mi

SORU: Annemin eşi 1966'da, babası 1981'de vefat etti. İkisi de memurdu. Annem şu an babasından yetim maaşı alıyor. Eşinden de dul maaşı alabilir mi Yani hem eşinden hem de babasından iki maaş alabilir mi CCİ

CEVAP: Annenizin eşi de, babası da Emekli Sandığı mensubu olduğu için maalesef hem eşinden, hem babasından olmak üzere çift aylık alamaz. Ancak tercih ettiği aylığı alma hakkı var. Muhtemelen babasından bağlanan aylık yüksek olduğundan, babasından aylık almayı tercih etmiştir. Eş veya babasından biri farklı sigortalık statüsüne tabi olsaydı, Örneğin; SSK'lı veya Bağkur'lu olsaydı, çift aylık alabilirdi. Çevrenizde bu durumda olup çift aylık alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BABAM ÖDEDİĞİ PRİMİ GERİ ALABİLİR Mİ

SORU: 65 yaş aylığı alan babamın 1260 gün prim ödemesi var. Ödediği prim parasını geri alabilir miyiz Murat SONA

CEVAP: Emekli olunacak yaşı doldurduğu halde, emekli olacak kadar primi olmayanlar talep etmeleri halinde ödedikleri pimi 'yaşlılık toptan ödemesi' adı altında geri alabiliyorlar. Babanız 65 yaşını doldurduğu ve emekli olacak kadar primi olmadığından, talep etmesi halinde ödediği prim iade olarak geri alabilir.

KISMİ EMEKLİLİK HAKKIM VAR MI

SORU: 1976 doğumluyum. Sigortalı işe başlangıç tarihim 1 Ekim 1996. Toplam 3184 günüm var. Ne şartlarda emekli olabilirim Kısmi emeklilik şartları benim için geçerli olur mu İki çocuğum var. Biri çalışırken, diğeri işi bıraktıktan sonra oldu. Mualla ÖZOĞLU

CEVAP: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 2716 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Çocuklarınızın doğum tarihlerini bildirmemişsiniz. Aralarında iki yıl süre varsa, doğum sonralarındaki iki yılda prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. İlk doğumunuz sonrasındaki iki yılda çalıştığınızı, varsayarsak, ikinci doğumu borçlanıp 720 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanmasından sonra 1996 gün daha prim ödeyip priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden (kısmi emeklilik) emeklilik için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 416 gün daha prim ödeyerek (veya 416 gün doğum borçlanması ile) toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2034'te 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Çocuklarınızın doğum tarihlerini (gün, ay, yıl olarak) ve doğum sonrasındaki iki yılda prim ödeyip ödemediğinizi, ödemişseniz kaç gün prim ödediğinizi bildirmeniz halinde, sorunuza daha net cevap verebiliriz.