58 yaşı bekleyebilirsiniz

Soru: 1971 doğumluyum. 2002'de isteğe bağlı Bağkur'lu oldum. 5400 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum Serap SEMİZ

Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1600 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2029'da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak). Prim ödemeden hem de daha erken emekli ettiğinden bu seçenek avantajlı.

Haberin Devamı

PRİMİ 4500 GÜNE TAMAMLAMALISINIZ

PSoru: 1971 doğumluyum. SSK'lı işe başlama yılım 1998, hizmet başlama yılım da 2006 olup 1668 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim Silinen günlerim için de dava açabilir miyim Sibel AŞİNA

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 2832 gün daha prim ödeyerek priminizi 4500 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Hangi primlerinizin ve neden silindiğini bildirmeniz halinde, dava açıp açamayacağınızı bildirebiliriz.

DIŞARIDAN PRİM ÖDEMEK MAAŞI DÜRÜR MÜ

Soru: 5 Ekim 1981 doğumluyum. SSK giriş tarihim 3 Temmuz 2002 olup SSK'ya (4/A) 288 gün prim ödedim. 22 Şubat 2006 tarihinde öğretmen olarak Emekli Sandığı'na tabi olarak göreve başladım. 288 gün SSK'ya 7384 gün de Emekli Sandığı'na olmak üzere toplam 7672 gün prim ödemem var. İstifa edip en geç 6 ay içerisinde başvurarak, 58 yaşında emekli olmak üzere, isteğe bağlı olarak Emekli Sandığı'na dışarıdan prim ödemek istiyorum.

1- Primi 9000 güne tamamlamak için eksiğim olan 1328 günü isteğe bağlı iştirakçi olarak ödememim ileride emeklilik maaşı açısından herhangi bir negatif yönü olur mu

2- 1230 günden fazla ödeme yapacağım için Bağkur gibi başka bir statüye geçmeme sebep olur mu

3- Sizce Emekli Sandığı iştirakçisi olmak yerine isteğe bağlı 1230 gün Bağkur ödemesi yaparak tamamlamak daha mantıklı olur mu

4- Bu süreçte kademeli emekliliğin çıkması durumunda istifa etmiş olup dışarıdan prim ödüyor olmam, emekli olabilme hakkımı kaybetmeme sebep olur mu Serpil K.

Haberin Devamı

Cevap: Memurluğa Ekim 2008'den önce başladığınızdan, 5434 sayılı kanuna tabi olup 10 tam yıl hizmet süreniz olduğundan, görevinizden ayrılarak 6 ay içinde başvurmak şartıyla, Emekli Sandığı ile ilginizi "isteğe bağlı iştirakçi" olarak sürdürebilirsiniz. Prim eksiğinizi Emekli Sandığı iştirakçisi olarak dışarıdan prim ödeyerek tamamlamanızın emekli aylığınıza negatif bir etkisi olmaz. Prim eksiğiniz olan 1328 günü isteğe bağlı iştirakçi olarak Emekli Sandığı'na ödeyeceğinizden Bağkur'a veya başka bir sigortalılık statüsüne geçirilme gibi bir durumunuz olmaz. Bağkur yerine Emekli Sandığı iştirakçisi olarak prim ödemeniz daha iyi olur. Şayet emekliliği kolaylaştıran bir yasa çıkartılırsa siz de yararlanırsınız. Ayrıca 15 yıldan fazla hizmet süreniz olduğundan, görevinizden yaşı beklemek üzere ayrılıp, bundan sonra çalışmasanız da (prim ödemeseniz de), 61 yaşınızı dolduracağınız 5 Ekim 2042'de Emekli Sandığı'ndan emekli olmanız da mümkün (15 tam yıl fiili hizmet süresi ve 61 yaş şartlarına tabi olarak).