İBB bağlantılı yolsuzluklarla ilgili itirafçıların sayısı artıyor. Birkaç gizli tanığı öne çıkarıp onlarca şahit ve itirafçıyı görmezden gelenlerin, 'iddialar siyasidir' savunmaları da anlamsızlaştı. Şimdilerde, 'sadece CHP'liler mi yolsuzluk yaptı, AK Partili belediyelerde hiç mi yolsuzluk yok' gibi sözlerden medet umuyorlar.
İdeal olan, yolsuzluk ve benzeri işlerin kesinlikle olmaması. Kimse melek olmadığına göre tabii ki yolsuzluk yapan başkaları da olabilir. Ancak, herhangi bir bilgi ve belgeye sahip olmadan, 'madem ki bizimkiler yaptı, onlar da yapıyorlardır' demek de anlamsızdır.
Belirli ölçüde uzmanlık meselesi olsa da aklı başında her kişi yaşadığı belde, ilçe, şehir ya da büyükşehri yöneten belediyenin hizmet yapıp yapmadığı konusunda fikir sahibi ve biraz araştırırsa bilgi sahibi olabilir.
İstanbul örnek alınacak olursa; araştıranlar İBB'nin 2025 yılı bütçesinin İSKİ ve İETT ile birlikte 563,8 milyar, en yüksek bütçeli ilçe Esenyurt'un 10 milyar 454 milyon, Bahçelievler'in 9 milyar 246 milyon, Başakşehir'in 8 milyar 350 milyon, Eyüpsultan'ın 7 milyar 978 milyon, Esenler'in 7 milyar 450 milyon, Beykoz'un 7 milyar 200 milyon, Arnavutköy'ün 7 milyar ve Bağcılar'ın 6 milyar 900 milyon lira bütçesi olduğunu öğrenebilir.
Aynı belediyelerin geçmiş yıllara ait bütçe rakamları ve neler yaptıklarını öğrenebilmek, mümkün.
Araştıranların, CHP'li belediyelerin hizmet yerine nal topladıkları, AK Partili belediyelerin hizmet destanları yazdıklarını göreceklerini söylemeye bile gerek yok.
Sadece, bütçeleri İBB'nin 40'ta biri kadar bile olmayan Esenler, Bağcılar, Bahçelievler gibi AK Partili belediyelerin kentsel dönüşümde İBB'nin neredeyse 40 katı mesafe aldıklarını hatırlatmak, konuyu kavramaya yeter.
İmamoğlu ile ilgili yolsuzluk iddiaları konusunda kuyruklarını dik tutmaya çalışanlar, İBB'nin altı yıllık bütçesi olan 1 trilyon 171 milyon lira ile neler yapıldığı sorusuna cevap bulmak mecburiyetinde. 17 kent lokantası ve 105 kreş dışında yapılanlar varsa söyleyebilirlerse, iyi olur.