Diploma yetkinlik mi, yeterlilik mi verir

Bir süredir Güneydoğu bölgesinin illerinde bulunuyorum. Mesleğimin en güzel yanlarından biri olsa gerek gittiğim yerlerde çocuklara ve ailelere dokunma fırsatım oluyor. Bu sayede bulunduğum süre boyunca çocuk gelişimsel takip ve danışmanlık süreçleri üzerine gözlem yapma fırsatım oldu. Karşılaştığım bazı durumlar karşısında hayrete düştüğümü ifade etmeliyim. Herkesin her mesleği yapma cesaretine alıştık ancak yine de söz konusu insan sağlığı hele ki çocuk sağlığı olunca vicdani yükümlülük bir başka olmalı beklentisine bürünüyor insan Ya da en azından ben böyleyim. Çocuk gelişimi ve ruh sağlığı alanında hakikaten yasal düzenlemeler ve uygulamaların daha belirgin hale gelmesi gerektiğini bir kez daha gördüm.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bizim ülkemizde sağlık alanında çalışanlar dahil olmak üzere "psikiyatrist"e karşı olma düşünce mevcut. Genelleme yapamayız tabii ki ancak böyle düşünenler yok denemeyecek kadar fazla. Psikiyatrist demek ilaç kullanmak demek. "Ben ilaca karşıyım" diyen ebeveynlere alıştım(!) da bunu diyen ruh sağlığı profesyoneline, özel eğitim uzmanına, çocuk gelişimciye ne yazık ki alışamıyorum. Alışmayalım da Burada karşılaştığım bir durumda psikiyatrist 6 yaşındaki bir çocuğa ilaç düzenlemesi yapıyor. Aile sonrasında çocuğu bir özel eğitim merkezine götürüyor ve buradaki uzman kişi (merkez sahibi) çocuğu eğitime alabileceğini ancak ilaca karşı olduğunu ilaç kullanan çocuğu kabul etmediğini söyleyerek psikiyatristten habersiz bir şekilde ilacı bıraktırıyor. Sonuç Çok daha büyük davranışsal sorunlar ve psikiyatriste gidilerek ilaca geri dönüş

Çocuk gelişimsel takip, değerlendirmesi bütüncül bir yaklaşımdır. Nasıl ki ağaç dalsız olmaz, bu alan da çocuk gelişim uzmanı, dil konuşma terapisti, ergoterapisti, psikoloğu, psikiyatristi olmadan olmaz. Bir meslek dalı diğer meslek dalının alanında karar verme yetkisine sahip değildir. Bir alandaki diploma, her alanda söz hakkı vermez. Psikiyatristler öcü değildir. Aynı alandan iki farklı kişiye gidip görüş alabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun psikiyatristin görüş ve tanısını koordine olmaksızın hiçe saymak hiç birimizin yetkisinde değildir. Sevgili ebeveynler, psikiyatri çocuk gelişimi ve takibinin önemli dinamiklerinden biridir. Tıptan, bilimden korkmayalım. Bir de gittiğimiz uzmanların yeterliliklerini sorgulayalım. Bu sizin doğal hakkınız.