Türkiye'de arsa maliyeti Avrupa'yı geçti
Arsa maliyetinin 50'yi bulduğunu söyleyen Mesa Holding'in Başkanı Boysanoğlu, "Avrupa'da bu oran 20'lerde... Ekonomik arsa üretilmeli" dedi
Türkiye'de son dönemde en önemli sorunların başında barınma ihtiyacı geliyor. Dar gelirlilerin konuta erişimi artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle iyice zorlaştı. 55 yılda 135 bini aşkın konut üreten Mesa Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konutun bedelini belirleyen ilk faktörün arsa olduğunu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin yüzde 45-50'leri, hatta bazı noktalarda yüzde 70'leri bulduğunu söyledi.
Boysanoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan rakamlar... Yurtdışında arsa değeri yüzde 20-25'i geçmiyor. Türkiye'de bu sorun regüle edilebilirse fiyatlandırmada arsa yüzde 10-15 civarına oturtulabilirse, konut fiyatları da sosyal konut için makul hale gelebilir" dedi.
EKONOMİK ARAZİ ÜRETİLSİN
Bir inşaat projesinde arsa maliyeti çıktıktan sonra kalan yüzde 50 maliyet kalemlerinin içinde hafriyat, kaba yapı, ince yapı, mekanik ve elektrik, personel, genel giderler ve diğer masraflar olduğunu söyleyen Boysanoğlu, "Arsa maliyetinde sektörün eli kolu bağlı. Çözüm kamuda. Lokasyon olarak uygun ve ekonomik arazi üretimi, ancak kamu gücü ile olabilir. Dar gelirli vatandaşlarımıza konut üretebilmemizin temel şartı da ekonomik arazidir" diye konuştu.
15 MİLYAR TL CİRO HEDEFLİYOR
Mesa Holding'in 2023'ü 9 milyar TL ciroyla kapattığını, 2024 sonunda ise bu rakamı 15 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Boysanoğlu, şöyle konuştu: "2023 ciromuzun yüzde 30'unun ihracat kaynaklı oldu. Özellikle tünel kalıp üretimi yaptığımız şirketimiz Mesa İmalat, önemli bir büyüme ve ihracata imza attı."
TIBBİ KENEVİRDE ÜRETİM HAKKINI ALDI
Tarımın ülke ekonomisindeki değerini öngörerek 2022'de Mesa Farmtech'i kurduklarını anlatan Boysanoğlu, Türkiye'de üretimine izin verilen tıbbi kenevirin yerli tohumla üretim haklarının sadece Mesa'da olduğunu söyledi. Boysanoğlu, "Bir sonraki adım tıbbi kenevirin bundan sonraki üreticilere ve ilaç sanayine tedariğinin de yine Mesa tarafından sağlanması" dedi.
HALKA AÇILMA PLANI YAPIYOR
Depremde hayat kurtaran tünel kalıp sistemi üretiminde Mesa İmalat'ın dünya çapında lider firma pozisyonuna ulaştığını belirten Boysanoğlu, "2023'te sadece deprem bölgesine odaklandık, fabrika üretim rekoru kırdı. Üretim miktarı üç katına, tünel-konvansiyonel ortalamasında 2 katına çıktı. Mesa İmalat ciromuz 1 milyar TL'nin üzerinde. Sene sonu 1.2 milyar TL olacağını öngörüyoruz" dedi. Boysanoğlu, Mesa İmalat'ı ahşap ile birleştirip halka açmayı planladıklarını da söyledi.