Nükleerde inşaat tam gaz

İnşaatı hızla devam eden nükleer güç santrali Akkuyu'da geçtiğimiz günlerde birinci ünitede türbin şaftı devreye alınarak önemli bir eşik daha aşılmış oldu

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'da inşaat tam gaz sürüyor. Geçtiğimiz günlerde santralin birinci ünitesinde türbin şaftı devreye alınarak önemli bir eşik daha aşıldı. Toplam kapasitesi 4.8 GW olan Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki gelişmeleri Rusya devlet nükleer enerji kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile konuştuk...
Santralin ilk ünitesinde bir eşik daha açıldı. Şu anda inşaat ne durumda
Akkuyu sahasındaki çalışmalar 4 ünitede aktif bir şekilde devam ediyor. İlk ve en önemli hedefimiz, 1'inci ünitede ilk elektriği üretmek. Bu yolda istikrarlı bir ilerleme kaydediyoruz. Birinci üniteyi devreye alma sürecine giriyoruz. Önemli bir aşamayı tamamladık ve ilk ünitedeki türbinin şaft döndürme işlemini gerçekleştirdik. Bu, türbinin işletmeye hazır olduğu anlamına geliyor. Bir nükleer santrali insan vücuduna benzetecek olursak kasları simgeleyen ve şebekeye elektrik verecek olan türbin test edilerek ince ayarları yapıldı. Şimdi de santralin kalbi olan nükleer reaktörden gelecek buharı bekliyor.
2. ÜNİTEDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ KURULUYOR
Diğer ünitelerde inşaat çalışmaları ne zaman bitecek
İkinci ünitede şu anda ana büyük ekipmanlar monte edilmiş durumda. Bunlar arasında türbin adası ekipmanı ve ünitenin kalbi olan reaktör basınç kabı da var. Bu ünitede şimdi de güvenlik sistemlerinin kurulumuna geçiyoruz. Bu yıl 3'üncü ünitede de reaktör basınç kabının montajını gerçekleştireceğiz. Böylece 3. ünite de kalbine kavuşmuş bir nükleer enerji tesisi haline gelecek. Bir yandan 4'üncü ünitede de birçok genel inşaat işi yapacağız.
Santralin tamamlanması zamanında olabilecek mi
Hükümetler Arası Anlaşmalarımızda öngörüldüğü ve Türk hükümeti tarafından da ifade edildiği gibi 2028 yılını hedefliyoruz.
Projenin bazı zorluklarla karşılaştığını biliyoruz. Hatta önemli ekipmanları değiştirmek zorunda kaldınız...
Proje, pandemiden küresel lojistiğin çöküşüne kadar birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Buna ek olarak projeye karşı uygulanan yaptırımlarla karşılaşıldı. Bunlar arasında Alman şirketi Siemens'in, önemli bir ekipman olan güç dağıtım sistemi için gaz yalıtımlı şalt tesisini zaten ürettiği halde tedarik etmeyi reddetmesi gibi olaylar da yer aldı.
Nasıl aşıldı bu sorun
İlk olarak Rosatom'un üretim sistemini kullanarak ve ek rezervleri dahil ederek harekete geçtik. İkinci olarak, rekabet konusundaki avantajımızı kullandık. Zira hiçbir kuruluş, uluslararası projeler kapsamındaki unsurları nasıl bir araya getireceği konusunda bizim kadar tecrübeli değildir. Akkuyu NGS Projesi'nin en büyük avantajı da uluslararası bir proje olması. Burada çalışan, yaptığı işte başarılı ve bilgi sahibi çok sayıda Türk şirketi var. Bu arada türbin Avrupa'da imal edildi. Fransa menşeili, ancak içinde çok fazla Rus yapımı parçalar kullanılarak üretildi. Siemens ile bu sorunu yaşadığımızı anladığımız anda Çinli dostlarımıza başvurduk ve onlar bize yardım ellerini uzattı. Çinli uzmanlar geldi ve ekipmanın yarısından fazlası kuruldu. Alman tedarikçilerimizin bizi zorladığı açığı şimdi kapatıyoruz. Eminim ki böyle bir ittifakta, Türk uzmanlarla ve Çinli ortaklarımızla birlikte çalışarak gaz yalıtımlı şalt tesisimizin kurulum süresini kısaltacağız.