Kızıldeniz krizi faizi etkiler mi

Farkında mısınız Son dönemde kimi görsem herkesin ağzında aynı cümle: "Nasıl bir çağa denk geldik"
Hakikaten de..
Şu son üç yılda yaşanan küresel olaylara bakın... Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail'in Gazze'deki soykırımı şimdi de Kızıldeniz krizi... Hepsinin arka planında elbette ekonomideki güç savaşları var. Bir süredir gündemden düşmeyen Kızıldeniz krizine bakalım...
Yemen'deki Husiler Afrika yakasında Eritre ile Cibuti'yi, Arap Yarımadası'nda ise Yemen'i ayıran 32 kilometre genişliğindeki Bab el-Mandab Boğazı'ndan mal taşıyan gemilere karşı aktif olarak drone ve füze kullanıyor. ABD ve İngiltere Yemen'e operasyon düzenliyor. İran Erbil'e balistik füze atıyor. Yeni bir bölgesel kriz tetikleniyor. Hatta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın dünkü konuşmasında dediği gibi "Kızıldeniz, Irak ve Suriye'de olanlar, Gazze'de başlayan savaşın girdaba dönüşeceğinin ön habercisi." Kızıldeniz ekonomik açıdan tüm hesapları da altüst ediyor.
Niye mi
Her yıl küresel nakliyenin yaklaşık yüzde 15'i, petrol tankerleri ve konteyner gemileri de dahil olmak üzere konteyner trafiğinin yüzde 30'u Kızıldeniz'den geçiyor. Tüm tahıl sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 8'i, petrolün yüzde 12'si ve sıvılaştırılmış doğalgazın yüzde 8'i de... Ticaret hacmi kasım ayının sonunda haftada yaklaşık 5.5 milyon mt'dan ocak ayının başında haftada yaklaşık 2.6 milyon mt'a düştü. Bu, Süveyş Kanalı'nın 2021'de Ever Given gemisi tarafından engellenmesinden bu yana ticarette görülmemiş bir düşüş.
Şimdilerde pek çok lojistik şirketi artık yaklaşık 3.500 deniz mili daha uzun olan Ümit Burnu