Hizmet yerli fatura yabancı

Ne bu demeyin. Son dönemde vergi cenneti adalar afişe olunca Doğu Avrupa ülkeleri öne çıkmıştı. Türkiye'de yapılan ticarette Balkan ülkelerinin faturalarına sıkça rastlanıyordu.
Yani şöyle...
Siz Türkiye sınırında bir ticaret ya da alışveriş yapıyorsunuz. Yaptığınız alışverişin ya da hizmetin karşılığında karşı taraftan bir fatura istiyorsunuz. Bir bakıyorsunuz, fatura Montenegro (Karadağ), Estonya gibi gelir ve kurumlar vergisinin düşük olduğu ülkelerden kesilmiş... Şirketler bu saydığım ülkelerde firma kuruyor. Türkiye'de yaptıkları iş karşılığında bu ülkelerde kurdukları firmalardan fatura kesiyor. Parayı da yurtdışındaki banka hesabına göndertiyor.
Ne buradaki hizmetin parası Türkiye'de kalıyor ne de Maliye'nin kasasına vergi giriyor. Anlayacağınız, Türkiye transit ülke gibi...
Karadağ'da resmi rakamlara göre yaklaşık 8 bin Türk şirketi faaliyet gösteriyor, ancak bu rakam buzdağının sadece görünen kısmı... Çünkü, fatura kesimi amacıyla kurulan birçok şirket, o ülkelerin vatandaşları adına kayıtlı. Balkanlar genelinde yaygın olan bu yöntem, vergi yükümlülüklerini hafifletmek isteyen birçok işletme tarafından tercih ediliyor. Çünkü, Karadağ'da yüzde 9 ve yüzde 15 gibi düşük gelir ve kurumlar vergisi oranları sunuluyor. Estonya'da şirketler, yüzde 20 oranında Kurumlar Vergisi ödüyor. Diğer Balkan ülkelerinde ise bu oran, çeşitli teşviklerle yüzde 5 ila 12 arasında değişiyor.
Bir nevi, offshore adaları gibi...
Biliyorsunuz, Türk işadamları vergi cenneti adalarda şirket kurup Türkiye'de kazandıklarını aktarırdı. Ülkeden çıkardıkları parayı İsviçre'deki bankalara istiflerdi ya da Londra'da emlak peşinde koşardı. Veyahut bu şirketlerden fatura keserdi. Offshore adalar ayyuka çıkınca daha bakir olan Doğu Avrupa ülkeleri son dönemde gözde olmaya başlamıştı.
Diyebilirsiniz ki, küresel asgari kurumlar vergisi var. Malum, OECD Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma projesi Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 140 ülke tarafından onaylandı. Bu saydığım ülkeler de anlaşmayı imzaladı. Ancak vergi yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro