Gübretaş'ta işlemler mercek altında

Yaklaşık bir haftadır borsada herkes Gübretaş ile yatıp kalkıyor. 15 Aralık'ta 360 TL olan kağıt 7 işlem gününde de taban oldu. Yüzde 52 kayıp var. Fiyat 172.60 TL'ye indi. Kamunun en büyük şirketlerinden biri olan Gübretaş'ın değeri 120 milyardan 57.6 milyar TL'ye geriledi.
Peki buna neden göz yumuldu
Aslında olayın başına dönmek gerek...
Şirket 5 Haziran 2023 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bedelsiz sermaye artırımı için başvuruyor. SPK başvuruyu 7 ay beklettikten sonra karara bağlıyor.
Ne zaman
7 Aralık'ta...
Peki 7 Aralık'ta alınan karar sonraki hafta SPK bültenlerine giriyor mu
Hayır...
15 Aralık Cuma günü SPK, şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu reddettiğine ilişkin yazıyı yazıyor. Borsa kapandıktan sonra şirkete gönderiyor. Gübretaş ise 18 Aralık'ta bedelsiz sermaye artışını reddeden yazıyı seans açılır açılmaz borsaya bildiriyor.
7 Aralık'tan 18 Aralık'a kadar geçen süre 11 gün...
Bu arada haberi duyan, yüksek kârla hisseyi boşaltan, kısacası atı alıp Üsküdar'ı geçen kimler
Bilmiyoruz...
Daha da ilginci, SPK'nın bedelsiz sermaye artımını reddetme gerekçesi...
Gübretaş'ın İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya'yla ilgili dava sürecini bahane eden SPK, bedelsiz sermaye artırımını reddetme gerekçesinin bu olduğunu söylüyor. Razi Petrochemical Co.'nun taraf olduğu davaya ilişkin olarak karşılık ayrılıp ayrılmayacağının konsolide finansal tablolarda yarattığı belirsizlik nedeniyle bedelsiz sermaye artırımını onaylamadığını söylüyor.
Niye ilginç diyorum
Çünkü, bu dava süreci yeni değil... 2012'den bu yana gündemde. Gübretaş'ın İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical aleyhine "fazla gaz tüketimi" nedeni ile yerel mahkemede 330 milyon dolar tutarında dava açılmıştı. 2017'den sonra bu süreç durmuştu. 2020'de ilk defa kayda girmişti. O dönemde de Gübretaş'ın bağımsız denetim raporlarında bu davadan bahsedilmişti. O günden sonra şirkete hiçbir uyarıda bulunmayan SPK'nın bu gerekçeyle bedelsiz sermaye artırımını reddetmesi tuhaf! Üstelik, belki de yıllarca sürecek bir dava nedeniyle şirket üzerinde bir belirsizlik yaratılıp, borsa yatırımcısını paniğe sevk etmek de ayrı bir konu...
SPK bu işlere ne diyor derseniz. Anlatayım...
Onlar bu olayda Gübretaş'ı suçluyor. Açıklamayı 15 Aralık'ta borsa kapandıktan sonra gönderdiklerini, onların da hafta sonu yerine pazartesi seans başladıktan sonra bedelsiz sermaye artırımının reddedilmesi kararını borsaya bildirdiğini söylüyor. Yatırımcıyı korumak için davayla ilgili karşılık ayrılmasını istediklerini, bu nedenle de gerekçeye bunu yazdıklarını anlatıyorlar. Alınan kararın borsaya bildirilmesine kadar geçen süredeki işlemleri de incelemeye aldıklarını belirtiyorlar.
Bu arada...
Şirket ne yapıyor ona da bakalım...
Gübretaş, süreci pek de iyi yönetti denemez. Borsada hisse erirken önce seyretti. Dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na "Şirketimiz pay değerini, fiyatını veya yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz etkileyebilecek nitelikte bilgi, olay ve gelişme bulunmamaktadır" açıklaması yapıldı. Akşam saatlerinde de basına yazılı bir açıklama gönderildi: "Şirket faaliyetlerimiz olağan şekilde devam etmekte ve finansal tablolarımıza etki edebilecek herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Gübretaş 7 milyar TL ana ortaklığa ait özkaynak ve yüzde 30 pazar payı ile sektör lideri olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Söz konusu bedelsiz sermaye artırımının reddedilmesinin şirketimizin faaliyetlerine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Nitekim reddedilen husus şirket öz kaynaklarında bulunan geçmiş yıllardan birikmiş kaynakların sermayeye eklenmesidir. Şirketimize herhangi bir fon girişi ve çıkışı yaratmayan bir husustur. Bahse konu dava, geçmiş yıllarda bağımsız denetim raporlarına konu edilen bir husus olup, iştirakimiz veya Gübretaş açısından yeni veya ayrı bir hukuki sürece işaret etmemektedir. Diğer taraftan Razi Petrochemical Co.'da sermaye şirketi olup ortakların ve şirketimizin olası risklere karşı sorumlulukları sermaye payları ile sınırlıdır."