YRP, AK Parti'den ne istedi

AK Parti büyükşehir ve il belediye başkan adaylarının ardından önce İstanbul'un, dün de Ankara'nın ilçe belediye başkanlarını açıkladı. Bu süreçte bir yandan da Yeniden Refah Partisi (YRP) ile deyim yerindeyse bir dargın bir barışık ilerleyen bir görüşme süreci yürüttü. Bir süre önce AK Parti kanadından YRP'nin "yüksek beklentileri" olduğu izlenimi almıştım. Son noktada YRP'nin taleplerinde ısrarcı olduğu hatta AK Parti'nin özellikle büyükşehirlerde istediği desteği alabilmesi için gerekirse açıklamış olduğu bazı adaylarını geri çekmesini beklediği anlaşılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YRP'nin görüşmeleri yürüten ekibinde Genel Başkanvekili ve AR-GE Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal'ın AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum'a yönelik sözlerinin tepki çekmesinin ardından onun yerini İstanbul Milletvekili Doğan Bekin aldı. AK Parti heyetiyle pazartesi günü görüşmeyi gerçekleştiren isimlerden olan Bekin, Türkiye genelinde oy oranlarının yüzde 5'in üzerinde olduğunu ve AK Parti'nin de bu destek olmadan bazı illerde kaybedeceğinin farkında olduğunu söyledi. Son görüşmede AK Parti'nin Ankara, İstanbul başta olmak üzere 10 büyükşehirde destek verilmesi teklifini ilettiğini belirten Bekin, " 'Her şey tek taraflı olmaz' dedik. Biz kendilerini tek taraflı desteklersek bunu teşkilatlarımıza anlatmamız mümkün değil. Somut teklifleri ilettik, 'zaman daralıyor' dedik. Sayın Cumhurbaşkanı ile müzakere edip karar alacaklar." dedi.

Bekin, AK Parti'nin Belediye Meclis üyelikleri, grup başkanlığı, başkanvekilliği gibi pozisyonlarda işbirliği teklifinde bulunduğunu kaydederek, "Genel seçime başka bir partinin listelerinden girmedik, belediye seçimlerinde başka partinin listelerinden girmek etik değil. Biz hiçbir partinin arka bahçesi olmak istemiyoruz." ifadesini kullandı.

AK Parti'nin 2019'da MHP için bazı yerlerde adaylarını geri çektiğini kaydeden Bekin, "Büyükşehirlerden istediğimiz ilçeler var; İstanbul, Ankara'da. İstanbul'da Arnavutköy, Sultangazi, Sultanbeyli; Ankara'da Pursaklar... Oy potansiyelimizin çarpanlı olduğu yerler." dedi. Daha önce YRP'nin Kocaeli, Sakarya, Bursa, Konya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlıklarından bazılarının kendilerine bırakılmasını istediğine dair iddiaların gündeme geldiğini hatırlattığım Bekin, "Malatya'da çok güçlüyüz mesela, orayı alma durumumuz söz konusu, oradan da çekebilir adayını AK Parti. Konya söz konusu olmadı. Sürpriz aday açıklamalarımız olabilir" diye konuştu. Bekin ile görüşmemizden kısa süre sonra AK Parti'den istifa eden Şanlıurfa eski milletvekili Kasım Gülpınar'ın YRP'ye katıldığı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu Genel Başkan Fatih Erbakan tarafından açıklandı. Erbakan bir kaç saat sonra yeni bir açıklama daha yaparak bu kez AK Parti eski Milletvekili Faruk Septioğlu'nun partilerine katıldığını ve Elazığ belediye başkan adayları olduğunu duyurdu.