Petrolde hedefe giden yol haritası

Türkiye'nin en kaliteli petrolünün çıkarıldığı Gabar'da üretimin yazın 50 bin varile ulaşması öngörülüyor. Diğer petrol sahaları ile birlikte, Türkiye'nin toplam petrol üretimini günlük 200 bin varile çıkarmak temel amaç. Bu durumda yıllık 6.5 milyar dolarlık petrolü Türkiye yerli kaynaklardan karşılayabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin en kaliteli petrolünün üretildiği Gabar'dan Ramazan Bayramı'nda önemli bir haber verdi.

İlk kez 33 kuyuda 40 bin varil üretimin üzerine çıkılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Daha önce yıl sonuna kadar 100 bin varile ulaşma hedefi olduğu açıklanmıştı. Sadece rakamlar üzerinden anlatılınca belki bunun aynı zamanda ne kadar zorlu ve emek yoğun bir hedef olduğu gözden kaçabilir. O yüzden biraz daha ayrıntıya girmekte fayda var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Türkiye Petrolleri'nin Şehit Aybüke Yalçın ve Şehit Esma Çevik petrol sahalarında kuyu başı ortalama üretim 1200 varili geçmiş durumda. Günlük 100 bin varile ulaşılabilmesi için toplamda da kuyu sayısının 95'e çıkması gerekiyor. Bakanlık yetkilileri çok yakın bir zamanda 4 kuyunun daha devreye alınmasının plandığını belirtiyor.

Yol haritasına göre, üretimin yılın ilk yarısında, yani yaz aylarında 50 bin varile ulaşılması öngörülüyor. Dolayısıyla yaza kadar yaklaşık 10 kulenin daha faaliyete geçmesi için çalışılıyor. Hali hazırda 15'in üzerinde sondaj kulesinde de sondaja devam ediliyor.

Kule sayısı artmaya devam edecek. Yetkililer, her bir sondajın inilecek derinliğe bağlı olarak ortalama 3 ay kadar sürebildiğini söylüyor. Bakan Bayraktar, yer yer 2500, 2800 metreye varan hatta Şehit Teğmen Akdeniz sahasında 4500 metrelere varan derinlikte üretim gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Kazılan kuyuların üretime hazırlama aşaması tamamlandıktan sonra kuleler sökülüyor ve başka lokasyonlarda tekrar kurularak hemen yeni sondaja başlanıyor. Hedefe ulaşmak için 62 kuyuda daha üretime geçilmesi gerektiği hatırlandığında emek yoğunluğu tahayyül edilebilir.

Hali hazırda 3 bin kişinin 7 24 esasına göre çalıştığı üretim sahalarında kuyu sayısı ile birlikte elbette istihdamın da artması gerekiyor. Bakan Bayraktar, "Şırnak açık ara Türkiye'nin artık net bir şekilde petrol şehridir, petrol başkentidir" ifadesini kullanmıştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bunun bir kaç anlamı var aslında... Şırnak hem Türkiye'nin hem de dünyanın önemli bir petrol geçiş güzergahında. Irak - Türkiye petrol boru hattı buradan geçiyor. Buradaki petrol üretiminin artışı aynı zamanda istihdamın da artması ve onun önemli bir kısmının da Şırnak'tan karşılanması demek.

Yetkililer, sadece işçi değil, ihtiyaç duyulan mühendis ve teknik personel için de Şırnak'ın bir eğitim merkezi haline getirileceğini vurguluyor. Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde Petrol Mühendisliği Bölümü açılması için çalışmaların başladığını kaydeden yetkililer, ayrıca Meslek Yüksekokulunda Sondaj Teknolojisi Programı veya Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojileri Programı açmak için de alt yapı hazırlıklarının yapıldığını ifade ediyor.

Diğer petrol sahaları ile birlikte, ki bu yıl içinde Hakkari ve Van sınırında yeni kuyuların açılacağı duyuruldu, Türkiye'nin toplam petrol üretimini günlük 200 bin varile çıkarmak temel amaç. Bu; Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 20'si demek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Son dönemde artan petrol fiyatları üzerinden yapılacak bir hesaplama ile günlük 18 milyon dolarlık, yıllık ise yaklaşık 6.5 milyar dolarlık petrolü Türkiye yerli kaynaklardan karşılayabilecek.

Hedef rekor sondaj

Edinilen bilgilere göre, TPAO geçen yıl, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki karasal alanlarda 200'e yakın sondaj yaptı. Bu yıl da 200'den fazla sondajla rekor hedefleniyor. Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Hakkari, Van; petrol sondajlarında odaklanılan bölgeler. Bunun yarı sıra, deniz sahalarında da petrol arama çalışmaları yürütülüyor. Filyos açıkları dışındaki alanlarda arama kuyuları açılırken; Trabzon, Rize, Ordu, Giresun kıyılarının açıklarında da petrol aranıyor. TPAO'nun yurtiçindeki petrol üretimi günlük 100 bin varile ulaşırken, yurtdışıyla birlikte toplam üretim 250 bin varili buluyor.

TPAO'nun yurtdışı petrol üretiminde başı Irak ve Azerbaycan çekerken, birkaç noktada üretim yapılan Azerbaycan'ın, yurtdışı faaliyetlerde ağırlığı bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bayramda Gabar Dağı'ndaki Şehit Aybüke Yalçın 26-29 petrol kuyusunda incelemelerde bulunarak, TPAO ve TPIC yetkililerinden bilgi aldı.