'Tepki her zamanki gibi olmayacak!'

İsrail Büyükelçisi İrit Lillian, Hamas'ın dün başlattığı saldırıların ardından Milliyet'e değerlendirmelerde bulundu. Büyükelçi, "İsrail'in vatandaşlarını savunmak için tüm önlemleri alacağını" kaydetti.


Dünya, Cumartesi sabahına Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısıyla başladı. Türkiye'yi de ekran başına kilitleyen gelişmeleri izlerken, İsrail'in Ankara Büyükelçisi İrit Lillian ile temas kurdum. Uzun süreceği anlaşılan bir sürecin ilk günü, kendisinin değerlendirmelerini aldım.

İsrail Salı günü Hamas hedeflerini vurdu, Hamas da bugün misilleme yaptı... Aslında Eylül'den beri süren bir gerilim bu. O dönem Gazze'den İsrail'e yaya girişleri yasaklandığı ve oradaki yaşam imkanı daha da daraldığından beri tansiyon yüksek... Bu gerilimi bekliyordunuz herhalde

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Bu saldırının aylar öncesinden planlandığı, iğrenç ve en barbarca olduğu kesinlikle görülmekte. İsrailli siviller evlerinde oturuyor ve bir ya da iki dakika sonra bir teröristin evlerine girip kadınları, çocukları, hamile kadınları, yaşlı kadınları öldüreceğinden ya da Gazze'ye kaçıracağından korkarak bekliyor. Böyle bir operasyonu herhangi bir şeye karşılık olarak adlandırmak yanlış ve adil değil."

Siz de söylediniz, aylardır hazırlanıldığı anlaşılan bir girişime benziyor. Bir istihbarat zafiyeti var mı

"Bence İsrail, sivillere yönelik terörist faaliyetleri engellemek için yıl boyunca gerekli tüm önlemleri alıyor. Bazen başarılı olursunuz bazen daha az başarılı. Hamas'ın elinde rehin insanlarımız olduğu için başarısızlıktan bahsetmek için henüz çok erken. Dolayısıyla kimi suçlayıp kimi suçlamamamız gerektiği hakkında konuşmak istemiyorum. Şu anda bildiğimiz tek bir şey var, o da İsrail'in vatandaşlarını savunacağı ve bunu yapmak için gerekli tüm önlemleri alacağıdır."

'Hükümet çok kararlı'

Netanyahu 'Savaş'tayız, daha önce görülmemiş bir tepki vereceğiz' dedi. Gazze'ye bir kara operasyonu gündemde mi sizce

"Başbakanımız tüm seçeneklerin masada olduğunu söylediğinde, tüm seçeneklerin masada olduğuna inanıyorum. Gazze'de Hamas'a karşı zaten hava saldırıları var. Dikkatli olmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz çünkü Gazze yollarında hareket eden bazı araçlar masum İsrail vatandaşlarını da taşıyor olabilir. Tepki her zamanki gibi bir tepki olmayacak. Maalesef Hamas, İsrail'i bir kez daha bedelini insanların ödeyeceği bir çemberin içine çekti."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İran kaynaklı bazı destek mesajları geliyor. Sizce bu Hamas'ın sadece kendi kapasitesiyle yapabileceği bir şey mi

"İran'ın farklı davranmasını beklemiyorum. İran uzun yıllardır İsrail'e yabancılaşma çağrısı yapıyor. Nükleer kapasiteleri de dahil olmak üzere bunu yapmak için mümkün olan her yolu deniyor. Hamas, İran'ın desteğinden cesaret alacak mı Hamas İran tarafından desteklenmektedir."